banner-image

Panel na Novosadskom sajmu: Nezaobilazna uloga PSS u razvoju poljoprivrede

Razvoj stručnih i savetodavnih poslova u poljoprivredi bio je naziv panela koji je danas održan na štandu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na 90. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Učesnici panela, čiji moderator je bio Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, najpre su imali priliku da čuju iskustva Italije u ovoj oblasti koja su izneli stručnjaci regije Furlanija-Julijska krajina.
Rad PSS „Poljoprivredna stanica Novi Sad“, koja postoji 70 godina, predstavio je direktor Vladimir Mihić rekavši da da ova stručna služba pokriva 204.000 hektara na teritoriji Južnobačkog okruga. U okviru ove PSS radi jedinstven Centar za usavršavanje poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača. Takođe, u ovoj savetodavnoj službi nalazi se i republički centar Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS) koji koordinira radom svih regionalnih centara.

Stevan Savčić, direktor PSS Sremska Mitrovica, istakao je da ova služba uz redovne poslove koje obavlja, poljoprivrednicima sa svoje teritorije omogućava da urade besplatnu kontrolu plodnosti zemljišta. Poseban akcenat u radu ove službe stavljen je na zaštitu životne sredine i to kroz kontrolu ispravnosti prskalica i prikupljanje ambalaže pesticida.

Prognozno-izveštajna služba (PIS) je jedinstven sistem u Srbiji i regoionu koji podrazumeva obavljanje stručnih poslova u oblasti zaštite bilja – praćenje patogena i predlaganje mera za njihovo suzbijanje.

Podatke o patogenima, kako je istakla Milena Marčić rukovodilac PIS, prikuplja 60 stručnjaka u 34 regionalna centra širom Srbije. Saveti o potrebnim merama poljoprivrednicima se dostavljaju putem portala, sms poruka, društvenih mreža, tv emisija.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvaja 100 miliona dinara za rad vojvođanskih PSS, a kako je rekao podsekretar Aleksandar Panovski podsekretar u Sekretarijatu za poljoprivredu, sve službe su konkurisale i dobiće sredstva po ovom konkursu. Panovski je istakao da je u planu izrada srednjoročnog programa rada PSS za period 2024-2028 godine nakon čega će biti izrađen akcioni plan za njegovo sprovođenje.

Priznanje za rad savetodavnim službama odala je i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, Ivana Popović, rekavši da su one podnele ogroman teret uvođenja sistema eAgrar i neophodne digitalizacije poljoprivrede. Popovićeva je naglasila da je 360.000 gazdinstava već podnelo zahteve za podsticaje putem ove platforme, kao i da su već počele isplate. Ove godine, kako je istakla, poljoprivrednici mogu da računaju na budžet u iznosu od preko 104 milijarde dinara. Deo sredstava obezbeđen je nakon nedavnih pregovora sa poljoprivrednicima koji su protestovali.

Izvor:Poljoprivrednik