banner-image

Popović: Nakon pregovora, rekordan budžet poljoprivredi

Nakon višednevnih protesta i pregovora poljoprivrednici su se dogovorili sa Vladom Srbije i prihvatili punudu, prenosi list Poljoprivrednik.

Prema rečima državne sekretarke u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ivane Popović, dogovoreno je da se regres za krave sa 30.000 poveća na 40.000 dinara. Kada je mleko u pitanju premije su najpre povećane sa 10 na 15 dinara, a sada će iznositi 19 dinara po litru i ovaj iznos biće isplaćen za drugi, treći i četvrti kvartal ove godine. Povećana su i davanja po hektaru sa 9.000 na 18.000 dinara.

Popovićeva je istakla da su najteže išli dogovori oko prelevmana na uvoz mleka i mlečnih proizvoda ali da ova mera ostaje na snazi.

Rekla je da je dogovorom poljoprivrednika i Vlade Republike Srbije obezbeđeno dodatnih 24,3 milijarde dinara za povećanja, tako da ove godine imamo rekordan agrarni budžet koji iznosi 104,3 milijarde dinara.

Državna sekretarka se osvrnula i na rad savetodavnih službi koje su, po njenim rečima,i lavovski iznele posao digitalizacije i uvođenja eAgrara u praksu. Do sada je, kako je rekla, putem ove platforme podneto preko 360.000 zahteva. Za najpopularniju meru – podsticaje po hektaru u ovom momentu podneto je oko 260.000 zahteva. Svi javni pozivi su i dalje otvoreni tako da poljoprivrednici mogu i dalje da konkurišu.