banner-image

Nacionalni dijalog povodom Dana biodiverziteta: Održivost poljoprivrede glavni prioritet

Povodom Međunarodnog dana biodiverziteta u Kongresnom centru Master u Novom Sadu a u okviru 90. Poljoprivrednog sajma, održan je Nacionalni dijalog o transformaciji prehrambenih sistema u Srbiji.

Dijalog je organizovan u saradnji Organizacije za hranu i poljoprivredu – FAO, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Nacionalne asocijacije Serbia Organika. Panelu je prisustvovala Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Kroz dijalog su promovisane mere i aktivnosti koje se tiču agroekologije, lokalne proizvodnje hrane, očuvanja autohtonih sorti biljaka i podrške poljoprivrednicima u primeni održivih praksi. Naglašeno je da je važno uspostaviti ravnotežu između poljoprivredne proizvodnje i očuvanja prirodnih resursa, kako bi se osigurala održivu budućnost za sve.

Takođe, istaknuta je neophodnost prilagođavanja prehrambenih sistema klimatskim promenama. Poseban akcenat je stavljen na značaj organske proizvodnje, koja promoviše održivost i zaštitu biodiverziteta.

Panelisti su takođe diskutovali o važnosti očuvanja zemljišta kao resursa za poljoprivredu ali i o uticaju upotrebe pesticida na biodiverzitet, pri čemu su predstavljeni izazovi i prilike za očuvanje životinjskih i biljnih vrsta.