banner-image

Ženskog preduzetništvo je stub ekonomije

 Žena je stub kuće i pored kućnih poslova svakodnevno odlazi i na posao i zaslužuje veliko poštovanje. Muškarci moraju shvatiti da su žene i sadašnjost i budućnost porodice i zato ih moraju čuvati i ne smeju ih ničim ugrožavati – rekao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, otvarajući u Hali „Master“ Dan ženskog preduzetništva i starih zanata.

Foto: NS sajam

– Žensko preduzetništvo je veoma važno, ono je stub ekonomije – rekla je predsednica Udruženja preduzetnica Temerin Svetlana Čavić, koja je naglasila da je veoma važno da se žene osnaže, da započnu sopstveni posao. – Ta podrška im je potrebna jer žena preduzetnica je i poslovna žena i majka i supruga, prijateljica, kuma, ona se stara o deci, kuva, pegla, čisti i ide na posao.

Preduzetnice  mogu da vide šta je primer dobre prakse i kako da ono što inače rade i plodove koje ubiraju  pretvore u biznis koji donosi zaradu.

– Žene iz ruralnih krajeva moraju da budu bolje informisane i da se uključuju u ženska udruženja, da saznaju kako da se upuste u biznis koji donosi zaradu, pa će od septembra biti organizovana edukacija za njih. Cilj je da im se ponudi  mogućnost  da rade i zarade, a država treba da im pomogne da dođu do sredstava i kredita – ocenila je Svetlana Čavić, dodajući da je  žensko preduzetništvo isplativo ako se ispita tržište, konkurencija, napravi pilot projekat.

Naučna saradnica Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Ivana Pajčin, članica Udruženja naučnica Srbije Srna, ukazala je da nauka i žensko preduzetništvo nisu u velikoj meri povezani i to treba promeniti. Po njenim rečima, neophodno je da se uspostave nove spone između nauke i  privatnog sektora, prikažu projekti i rešenja koje naša nauka nudi, s posebnim fokusom na naučnice.

Vredne žene iz mnogih vojvođanskih mesta spremile su bogat bački doručak, a na trpezi su bile kobasice, vešalice, pite, proje, pogačice, kulen, sir, somuni, perece, kanapei, orasnice, pita s jabukama, štrudle, medena pita, princes-krofne, minjoni, bajadere, ušećerene jabuke…