banner-image

Stočarski dan na Novosadskom sajmu: Životinja manje, kvalitet grla dobar

Danas je 90. međunarodni poljopprivredni sajam u Novom Sadu protekao u znaku stočarstva. Održani su brojni skupovi vezano za stočarsku proizvodnju, a najinteresantniji je svakako bio defile nagrađenih grla i svečano uručenje priiznanja odgajivačima.

Iako je na ovogodišnjoj stočarskoj izložbi po oceni stručnjaka bilo manje izloženih grla nego ranije, prikazane životinje bile su odličnog kvaliteta. Svinja nije bilo, živine samo simbolično, a razlog su bolesti zbog kojih je izlaganje ovih vrsta životinja na sajamskoj izložbi bilo rizično.

U govedarstvu je bilo izloženo 186 grla mlečnih i tovnih rasa: holštajn-frizijska, simentalska, šarole, angus, hereford, limuzin i domaći bivo. Ove godine, kako su istakli iz stručne komisije za ocenu goveda, bilo je manje grla nego lane. Govedarsku izložbu obečežilo je to što po prvi put nisu ocenjene ni jedna krava i prvotelka.

Na ovčarskoj  izložbi bilo je izloženo 497 grla što je manje nego prošle godine, ali su prikazane životinje bile odličnog kvaliteta. Bile su prisutne rase: virtemberg, il d frans, romanovska, cigaja, sjenička ovca, safolk, teksel, vitoroga žuja i bardoka.

U kozarstvu, bilo je prikazano 32 grla rasa sanska, alpska i burska. Kvalitet izloženih grla, prema rečima komisije, nije bio vrhunski.

U konjarstvu prikazano je 84 grla. Najzastupljenija je bila lipicanka rasa sa 75 grla, a tu su bila i tri konja rase hrvatski hladnokrvnjak, jedan bosansko-brdski konj i dva magarca.

Veliki šampionski pehar sa titulom apsolutnog šampiona u govedarstvu pripao je Opštini Svilajnac za izložene junice simentalske rase.

Titulu apsolutnog šampiona u ovčarstvu poneo je Aleksandar Stanojević koji je izložio grla autohtone sjeničke ovce.

U konarstvu titulom apsolutnog šampiona okitila se Nadica Bokinac iz Farkaždina za priplodnog pastuva lipicanske rase 79 Conversano Drava XIV.

S.K.