banner-image

Međunarodna nagrada „zlatna pčela“ naučniku iz Srbije

Ovogodišnji dobitnik nagrade „zlatna pčela“ koja se dodeljuje povodom Međunarodnog dana pčela pripala  je dr Slobodanu Davidoviću iz Srbije.

Nagrada je dodeljena u Sloveniji koja je bila inicijator uspostavljanja Međunarodnog dana pčela 20. maja. Ministarka poljoprivrede Slovenije, Irena Šinko, prisustvovala je svečanosti dodele priznanja Zlatna pčela 2023, koju je ove godine dodelila predsednica Republike Slovenije dr Nataša Pirc Musar. Nagrada je dodeljena po treći put, ovoga puta za istraživanje pčela i drugih oprašivača.

Predsednica je u svom obraćanju istakla da pobednik projekta Serbhiwe istražuje genetsku varijabilnost pčela i divljih oprašivača Takođe je postavio smernice za izradu nacionalne strategije za održivo upravljanje divljim oprašivačima i njihovim staništima sa ciljem njihove zaštite i boljeg upravljanja ovim važnim polinatorima. Istraživanja koja je uradio pokazala su da divlji polinatori imaju veću genetsku raznolikost, što ukazuje na potrebu promene pčelarskih praksi kako bi se pčelama pomoglo da razviju bolji odgovor na izazove sa kojima se trenutno suočavaju.