banner-image

Vreme pogoduje razvoju plamenjače i pepelnice vinove loze, potrebna zaštita fungicidima

 Na području Vojvodine kod ranog sortimenta vinove loze započelo je cvetanje, dok se kod najvećeg broja sorti ulazak u cvetanje očekuje u narednim danima, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja -PIS.

U vinogorjima na području Vojvodine su u proteklih nedelju dana zabeležene značajne količine padavina. U zoni intenzivnih pljuskova, u pojedinim lokalitetima registrovano je i do 70 mm padavina za svega 24h. Te padavine su uz registrovane temperature u više navrata stvorile povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačima plamenjače i pepelnice vinove loze.

U najavi je višednevni kišni period koji će izuzetno pogovati daljem razvoju pomenutih patogena. Sada, kada se vinova loza nalazi u fazama cvetanja koje su ključne sa aspekta zaštite od prouzrokovača plamenjače i pepelnice, preporučuje se primena fungicida čim se omogući ulazak mehanizacije na parcele, jer u suprotnom može doći do gubitka celokupnog roda.

U protekla tri dana na pojedinim lokalitetima u Vojvodini zabeležene su gradonosne padavine koje su dovele do mehaničkih povreda na vinovoj lozi. Te povrede mogu predstavljati ulazna mesta za infekcije fitopatogenim gljivama i bakterijama te je u takvim zasadima preporuka primena preparata na bazi bakra. Vizuelnim pregledom vinograda, na naličju listova, uočeno je prisustvo prvog larvenog stupnja cikade Scaphoideus titanus. Ta štetočina je prenosilac fitoplazme Flavescence doree koja prouzrokuje veoma destruktivno oboljenje – zlatasto žutilo vinove loze.

Sistem Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja Vojvodine prati biologiju i razvoj cikade i na vreme će signalizirati vreme za primenu insekticida. Detaljnije informacije o štetnim organizmima i merama njihove kontrole možete pogledati na portalu Prognozno-izveštajne službe za zaštitu bilja AP Vojvodine.