banner-image

Berza: Nastavak negativnog cenovnog trenda, pšenica pala na 19,5 dinara

Nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu obeležio je rast prometa robe, ali i nastavak negativnog cenovnog trenda kada su u pitanju svi primarni poljoprivredni proizvodi.

Preko Produktne berze tokom ove nedelje ukupno je prometovano 3.927 tona robe, što u odnosu na obim trgovanja prethodne nedelje predstavlja rast od 37,60%. Finansijska vrednost prometovane robe iznosila je 118.069.600,00 dinara.

Na tržištu kukuruza tokom ove nedelje ne beležimo veću aktivnost učesnika. Tržište je bilo dosta mirno, a nizak trend cene se nastavio kada je u pitanju i ova poljoprivredna kultura. Početkom nedelje tražnja je bila slaba i usmerena na vlažniji kukuruz. Sredinom i krajem nedelje ponuda kukuruza je bila veća u odnosu na tražnju, koja je bila slaba i na niskom cenovnom nivou.

Kukuruzom se tokom ove nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 16,70 do 17,50 din/kg bez PDV-a, sa primetnim silaznim trendom cene krajem nedelje. Ponder cena iznosila je 17,31 din/kg bez PDV-a ( 19,04 din/kg sa PDV-om), što predstavlja cenovni pad od 4,81% u odnosu na prethodnu nedelju.

Najveći udeo u ovonedeljnom obimu trgovanja zauzima pšenica, koja čini 42% ukupnog prometa. Početkom nedelje beležimo slabu ponudu pšenice, da bi se sredinom i krajem nedelje uočila veća aktivnost na strani ponude. Prodavci su najčešće nudili pšenicu sa boljim parametrima kvaliteta, ali je tražnja tokom cele nedelje bila slabija u odnosu na ponudu i na nižem cenovnom nivou.

Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,50 do 20,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosi 19,71 din/kg bez PDVa ( 21,70 din/kg sa PDV-om), te je primetan silazni trend cene od 3,62% u odnosu na prošlonedeljnu ponder cenu.

Kada govorimo o tržištu soje, primetna je veća aktivnost u odnosu na prethodni period, budući da je sojino zrno u ovonedeljnom obimu prometa učestvovalo sa 27%. Berzanski ugovori za soju zaključeni su početkom nedelje, da bi krajem nedelje tražnja za sojinim zrnom izostala. Sojom se trgovalo u cenovnom rasponu od 49,50 do 50,30 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosi 50,10 din/kg bez PDV-a (55,11 din/kg sa PDV-om), što predstavlja pad cene od 0,21% u odnosu na poslednji upoređujući podatak.

Trgovalo se takođe i sojinim zrnom rod 2021. godine po jedinstvenoj ceni od 50, 40 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Suncokretova sačma sa 33% proteina nudila se u toku nedelje u cenovnom opsegu od 38,00 do 38,20 din/kg bez PDV-a, ali do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo. Sojina sačma se nudila na cenovnom nivou od 58,00 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Početkom nedelje je bilo tiho, sa otvorenim samo Evronekstom. Cene pšenice su nešto slabile zbog povoljnih vremenskih prilika i konkurencije ruske pšenice.U Kini su zabeležene obimne kiše u Henan regionu, koje štete kvalitetu pšenice baš pred žetvu.

Tajvan je kupio 56.000 t mlinske pšenice iz SAD. FranceAgriMer je ostavio nepromenjenim svoje ocene stanja useva pšenice i ječma u Francuskoj, pšenice na 93%, a ječma na 90%. Kod kukuruza, 94% površina je ocenjeno dobro do odlično. Cene svih roba, poljoprivrednih i ne-poljoprivrednih, oštro su pale zbog globalne ekonomske situacije. Učesnici na tržištu su fokusirani na potencijalnu tražnju iz Kine, gde makro dinamika ostaje razočaravajuća. Ekonomskim okruženjem dominirakontekst stagflacije – visoka inflacija, nizak rast i visoka nezaposlenost.Evropska komisija je povisila svoju procenu proizvodnjemeke pšenice u EU na 131,5 mil t, u poređenju sa prošlomesečnom procenom od 130,2 mil t i sa rodom 2022. od 125,7 mil t. Proizvodnja uljane repice se procenjuje na 20,2 mil t, u poređenju sa prošlomesečnom procenom od 20 mil t i saprošlogodišnjih 19,5 mil t. SAD su objavile da je kupljeno dodatnih 60.000 t meke pšenice iz Poljske i Nemačke. Cene uljane repice su oštro pale, prateći dinamiku cena palme i ulja.

Anticiklon iznad severne polovine Francuske i većeg dela Evropeocenjen je kao pozitivan za ozime useve, ali bi mogao oštetiti prolećne useve. Sadašnji nedostatk vode bi mogao pogoditi useve kao što su kukuruz i jari ječam. Cene ulja uljane repice su rasle posle oštrog pada na početku nedelje. Raste zabrinutost u Kini zbog preteranih padavina, naročito u Henan provinciji.

U Argentini, poljoprivrednici počinju sa setvom pšenice, u povoljnim uslovima zbog dobrih padavina posle nedavnog nedostatka vode. Saudijska Arabija kupuje 480.000 t pšenice za isporuku septembar/oktobar. Ruska pšenica ostaje konkurentna i u dolazećoj sezoni, što ograničava potencijal rasta cena. Rumunija je zatražila od EU da preduzme mere kojima bi se ograničila konkurencija robe koja stiže iz Ukrajine. Što remeti lokalno tržište i pojačava nezadovoljstvo proizvođača na istoku EU.

Nafta raste iznad 70 $/barel u Njujorku. Konkurencija sa brazilskom robom se intenzivira zbog rekordnog roda u Brazilu. Prema Agrural, proizvodnja kukuruza u Brazilu bi mogla dostići 127,4 mil t. Cene svih roba su pale u Čikagu, zbog veoma slabih izvoznih aktivnosti i zbog prodaja odstrane fondova. Rejting useva ozime pšenice je povišen za tri poena u poređenju sa prethodnom nedeljom, na 34% ocenjenih„dobro do odlično“, zahvaljujući nedavnoj povoljnoj kiši. Za kukuruz, prvi rejting useva ove sezone je 69%, u poređenju sa 73%prošle godine u isto vreme. Setva soje je ovog vikenda dostigla 83%. Napredak setve kukuruza je procenjen na 92%, upoređenju sa prosekom na isti datum od 84%. Dinamika tražnje i dalje ostaje neizvesna jer su ekonomske aktivnosti i daljetrome.

U Kini, preterane padavine prete kvalitetu pšenice. Ista strahovanja su i na jugu Rusije sa obimnim padavinama. Sadruge strane, u SAD, nedostatak padavina preti prinosima kukuruza i soje. Cene su jačale juče u Čikagu, podstaknuteaktivnostima fondova. Dodatno, meteorolozi javljaju o riziku od nedostatka padavina u kukuruznom pojasu, što može biti štetno po prinose, ako potraje