banner-image

Saradnja Srbije i Mađarske na očuvanju i razvoja sela

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić i ambasador Mađarske u Beogradu Jožef Zoltan Mađar razgovarali su  o saradnji dveju zemalja u oblasti očuvanja sela, naglasivši veliku bliskost Srbije i Mađarske u rešavanju tog pitanja.

Na sastanku je ukazano na značaj privredne saradnje Srbije i Mađarske, pri čemu je istaknuto da su obe strane izuzetno zainteresovane za njeno pospešivanje, uz ocenu da su mere koje se preduzimaju primenljive u obe zemlje podjednako.

Krkobabić je preneo da je susret bio posvećen očuvanju ruralnih delova, posebno sela kao prepoznatljivih i dragocenih čuvara kulturnog i nacionalnog identiteta Srbije i Mađarske.

Mađar je rekao da je prepoznatljiva briga Srbije za mađarsku zajednicu u Srbiji, kroz programe Ministarstva za brigu o selu, dodavši da je to pravi primer kako državni programi mogu na efikasan način promeniti demografsku sliku sela.

U sedam opština u Srbiji sa pretežno mađarskim stanovništvom – Bečej, Kanjiža, Bačka Topola, Ada, Čoka, Mali Iđoš i Senta,  kroz program dodele sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, dodeljeno je 198 kuća, a dom je dobilo 364 ljudi sa 304 dece.

Privredni razvoj pospešen je finansijskim podsticajima za ratarske i stočarske zadruge u Adi, Kanjiži, Čoki i Bečeju, jer se evropski koncept zadruga, primenjen poslednjih godina u Srbiji, pokazao kao primeren model organizovanja malih individualnih proizvođača.