banner-image

Poljoprivrednicima u Kragujevcu bespovratno 70 milona dinara

Javni poziv za ovogodišnje subvencije poljoprivrednicima koje daje grad Kragujevac je raspisan, a budžet za ovu godinu iznosi 70 miliona dinara.

Najveći iznos od 30 miliona dinara namenjen je za nabavku traktora i nove priključne mehanizacije.

Ukupna sredstva koja su na raspolaganju po pojedinačnom pozivu kreću se od 470 hiljada do 30 miliona dinara.

Ove godine nove su subvencije za nabavku traktora i nove traktorske priključne mehanizacije i za ovaj program vlada veliko interesovanje poljoprivrednika, jer je prosečna starost traktora na našoj teritoriji negde oko 35 godina.

Poljoprivrednici su veoma zainteresovani i za subvencionisanu nabavku priključnih mašina, što potvrđuje i podatak da je za samo četiri dana podneto 70 zahteva, u vrednosti oko pet miliona dinara.

Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava su zainteresovani i za održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta za šta je izdvojeno 12 miliona dinara, kao i za nabavku odgovarajućeg đubriva, gde je planirano 2,5 miliona dinara.

Za opremanje i podizanje plastenika opredeljeno je milion dinara, a isti iznos predviđen je i za podizanje novih višegodišnjih zasada voćaka i vinove loze, kao i nabavku opreme za navodnjavanje.

Za nabavku priplodnih grla izdvojeno je oko šest miliona dinara, a za osiguranje useva, plodova i životinja sedam miliona dinara.

Konkurs će biti otvoren do utroška opredeljenih sredstava, ili do 15. novembra.

Izvor:iKragujevac