banner-image

Evo ko sutra predstavlja poljoprivrednike na sastanku u Vladi Srbije

Sutra, 7. juna u 10 sati u Vladi Republike Srbije održaće se sastanak. predstavnika poljoprivrednih udruženja i Ministarstva poljoprivrede, „Žita Srbije“, Unije pekara Srbije i Privredne komore Srbije.
Teme sastanka su nedefinisan uvoz žitarica, najavljeni problemi u prijemu i otkupu žitarica roda 2023, pomeranje valutnih rokova plaćanja finansijskih zaduženja za 15. avgust, tj. 15.novembar 2023. i subvencionisanje troškova lagera.

„Pod tačkom razno raspraviće se dokle se planira degradacija poljoprivrednika, koji je krajni cilj i da li treba u budućnosti da gradimo partnerski odnos ili da kopamo rovove pa ko duže izdrži“, navodi se u najavi sutrašnjeg sastanka koju su medijima dostavila poljoprivredna udruženja.

Poljoprivrednike će na sastanku u Vladi Srbije predstavljati Daniel Kovačić i Nebojša Milosavljević ispred Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije; Vojislav Malbaški i Dejan Rakić ispred Saveza poljoprivrednika Banata; Marko Gabrić i Miroslav Matković ispred Udruženja poljoprivrednika Subotice; Dejan Stanojević i Predrag Veljković ispred Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja i Milan Marković i Aleksandar Milovanović ispred STIG-a.

Zbog dešavanja u Požarevcu na današnjem sastanku u Vladi Republike Srbije prisustvovaće i Dejan Trajković, Zlatko Kokanović, Nedeljko Savić, Milan Pajić i Mileta Slankamenac, koji će, kako kažu, insistirati da se nakon sastanka vezanog za žitarice razreši dilema oko formiranja preko 70 udruženja poljoprivrednika u jednom mahu!

Pomenimo, u požarevačkom Zavodu za poljoprivredu održana je osnivačka skupština saveza udruženja malih poljoprivrednih proizvođača i građana Srbije, a prepostavka je poljoprivrednika koji su prošlog meseca protestovali da to neće biti organizacija koja štiti njihove interese već interese države.

Kako je ranije u Vladi Srbije rečeno poljoprivrednicima koji su tražili da se naša berza izjednači sa cenama u budimpeštanskoj ili pariskoj – država ne može da kontroliše tržište jer je ono slobodno. Međutim, iz udruženja i dalje insistiraju na intervenciji države po ovom pitanju.

“Ova tema je već bila deo pregovora, a Vlada je upoznata sa problemom i rečeno nam je da oni tu nemaju uticaj. Međutim, znamo da, kada treba da se zabrani izvoz i kada može da se proda pšenica po ceni od 40 dinara, onda mogu da intervenišu i utiču na našu štetu. Mi verujemo da je u pitanju samo dobra volja”, izjavio je za Magločistač Miroslav Matković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice.

“Prema informacijama koje smo dobili u Vladi, sa oko 800 hiljada tona viška domaće pšenice, sa trenutnim izvoznim tempom, treba nam oko četiri godine da se ona izveze, a stiže nam novi rod. Otkupljivači još drže prošlogodišnji rod koji su preuzeli kada je cena bila 36 dinara, a sada je 18 dinara plus PDV”, objašnjava Matković prvu tačku sutrašnjeg sastanka.

„Još niko nije dobio obećanih 18.000 dinara“

Poljoprivrednici će, dodaje Matković, tražiti i prolongiranje rokova dospeća zaduženja po osnovu poljoprivrednih kredita i veštačkog đubriva i hemije za tri meseca, uz zahtev da država finansira kamatu od 1 posto mesečno u trajanju od ta tri meseca.

“Što se tiče troškova lagera, tražićemo da ih država subvencioniše, s obzirom na to da oni kreću od 0,5 ili 1 odsto na mesečnom nivou, a uz ulaz, kalo i rastur, pa onda nakon tri meseca i fumigaciju, to izađe i 2,5 posto”, objašnjava Matković.

On naglašava da će na sutrašnjem sastanku analizirati i ima li pomaka po tačkama obuhvaćenim sporazumom:

“Ovo je zapravo i nastavak prošlogodišnjih pregovora i onih koji su prethodili potpisivanju sporazuma sa ministarstvom. Dakle, ove teme su bile već načete, samo ih sada razrađujemo i proverevamo dokle se stiglo sa radom na usvojenim tačkama iz sporazuma, jer imamo informacije da kol-centar ne radi posao, da E-Agrar ne funkcioniše, ali i da još niko nije dobio obećanih 18 hiljada dinara po obradivom hektaru“, kaže Matković.