banner-image

Poljoprivrednici zatražili od države da otkupi 300.000 pšenice iz novog roda

Predstavnici poljoprivrednika u Srbiji zatražili su danas da Republička direkcija za robne rezerve pre žetve objavi da će kupiti 300.000 tona pšenice iz novog roda, što bi povećalo tražnju i podiglo cenu na tržištu koja je 12 dinara po kilogramu niža od cena na evropskim berzama.

To je, posle sastanka sa predstavnicima ministarstava poljoprivrede i trgovine, Privredne komore Srbije, Unije pekara i Udruženja Žita Srbije, za Betu izjavio potpredsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Milan Marković.

Na sastanku su bili predstavnici sedam udruženja, koja su nedavo potpisala sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede o povećanju subvencija poljoprivrednicima. Marković je rekao da su izvoznici, koji su prošle godine, u vreme početka rata u Ukrajini, kada je cena pšenice naglo skočila na oko 40 dinara po kilogramu, otkupili veliku količinu u želji da što više zarade. Vlada Srbije je, međutim, u martu zabranila izvoz, a zatim na pritisak dozvolila izvoz ograničene količine, pa oni nisu uspeli da izvezu kupljeno žito i sada nude niske otkupne cene za rod iz ove godine.

Izvoznici sada, prema rečima Markovića, nižim otkupnim cenama i do 12 dinara po kilogramu u odnosu na evropske berze diktiraju cene na tržištu.

„Ako bi robne rezerve pre žetve objavile da će kupiti 300.000 tona, to bi povećalo tražnju i cena bi krenula na gore“, rekao je Marković. Dodao je da je dogovoreno da se njihov predlog razmotri, kao i zahtev da se prolongira otplata duga proizvođača firmama koje su prošle godine kreditirale kupovinu semenske pšenice, mineralnog đubriva i preparata za zaštitu.

Saopštenje za javnost Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja

Uruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja prenosi izjavu ministarke Jelene Tanasković da na osnovu zvaničnih podataka uvoza pšenice nema a izvoza ima, te da nema problema za prihvat novog roda. Takođe, da drzava ne moze dati zagarantovanu cenu za otkup žitarica već to određuje tržište.

-Ministarka je prihvatila da u ime poljoprivrednika vodi pregovore sa organizatorima proizvodnje koji se nalaze u okviru Žita Srbije. Poljoprivrednici su tražili odlaganje otplate koje imaju prema organizatorima proizvodnje koje stižu na naplatu u julu za oktobar i i novembar jer će cena pšenice tada po nekim projekcijama biti veća. Oni nisu zaduženi u robnoj razmeni nego u novcu koji bi platili za predatu pšenicu u toku žetve kada je cena niska, navodi se u saopštenju.

Na pitanje šta će raditi mali proizvođači koji nemaju ugovore sa organizatorima proizvodnje a dužni su za repromaterijal koji su uzeli od privrednih subjekata koji ne posluju u okviru Žita Srbije. Odgovor je da su oni nažalost prepušteni tržišu i trenutnoj ceni koja bude.

Što se tiče odvodnjavanja sutra će taj zakon biti na Vladi. Čim se usvoji vodna preduzeća će raditi u skladu sa tim zakonom.

Ko je platio za ovu godinu pun iznos, dobiće povrat 50 odsto novca. Od momenta potpisivanja sporazuma sa Ujedinjenim udruženjima poljoprivrednika Srbije po rečima ministarke nije izdat ni jedan zahtev za naplatu nadoknade za odvodnjavanje.

Setom zakona o budžetu koji bude donosen u sklopu budžeta za 2024. godinu u novembru biće regulisan i deo izmene Zakona o akcizama. Tada će biti doneto oslobađanje akciza za zeleni dizel za poljoprivredu.

Za prijavu subvencija po hektara u iznosu od 18.000 dinara do sada je prijavljeno 290.213 poljoprivrednih gazdinstava. Od tog broja nije isplaćeno njih 27.000 jer su vraćeni na dopunu. Čim ta gazdinstva dopune prijave biće im isplaćeno po 18.000 dinara. U toku je i isplata drugih 9.000 dinara gazdinstvima kojima je isplaceno prvih 9.000, navodi se u saopštenju.

Kada je o problemima u mlečnom govedarstvu reč, primetno je da iz ko zna kog razloga mlekara PK Zlatibor otkazuje otkup mleka. Ministarstvo poljoprivrede i ministarka ce lično videti zbog čega se to desava. Taj isti vlasnik mlekare je pre par dana u Vladi tvrdio da je samo kod dva proizvođača prekinuo otkup. Šta je se desilo u međuvremenu ostaje da vidimo, dodaje se.

-Što se tiče pojedinih mlekara koje imaju nižu cenu od 43,2 dinara one su posle prijave od strane udruženja poljoprivrednika Ministarstvu poljoprivrede u razgovoru sa ministarkom poljoprivrede potvrdile da ce ta cena biti vraćena na 43,2 dinara. Sve veće mlekara su isplatile premiju za prvi kvartal za mleko. To nije uradilo 29 manjih mlekara. Od toga 14 mlekara iz razloga sto su promenile račun pa nije bilo mogućnosti da im se uplati novac. Ostalih 15 mlekara su morale da dopune prijave. Čim se ove nepravilnosti isprave svima će novac biti isplaćen istog trenutka – navodi se u saopštenju.

Regres za krave u iznosu od 40.000 dinara počeće da se isplaćuje par dana po završetku javnog poziva koji važi do 12. juna. Regres za žensku telad od junica u iznosu od 200.000 dinara će ostati.

S. K.