banner-image

Zbog klimatskih promena Irska bi da uništi 200.000 goveda za tri godine

Irska vlada možda će morati da smanji stada goveda te zemlje za 200.000 krava u naredne tri godine kako bi ispunila klimatske ciljeve.
U svojim naporima da smanji zagađenje azotom, Rojters je izvestio da je Evropska unija prošlog meseca odobrila holandski plan vredan 1,6 mlrd USD za otkup stočara.
Da nisu usamljen slučaj, govori upozorenje specijalnog izaslanika za klimu SAD Džona Kerija koji je nedavno upozorio da proizvodnja hrane stvara 33% emisija štetnih gasova u svetu.
Bilioner Bil Gates takođe je opsednut štetnom emisijom stada goveda, obezbeđujući finansijsku podršku kompanijama koje razvijaju dodatke za morske alge i gas maske za krave.
Poljoprivrednica Kejsi Atkinson rekla je za Cowboy State Daily da se prilikom razgovora o emisiji štetnih gasova iz te industrije ne obraća pažnja na pozitivne uticaje goveda na životnu sredinu i klimu.
– Razmišljamo samo u jednom smeru, ne uzimajući u obzir sve posledice onoga što će se dogoditi ako uklonimo stoku sa zemlje – kaže ona.
Dodaje da goveda doprinose otporu na suše, zdravlju zemljišta i redukciji divljih požara.
Atkinsonova ističe da svaka osma osoba u Americi ima problem sa hranom, odnosno da ne unosi dovoljno hranljivih namirnica.
Izuzimajući stada, oni dodatno proširuju svoj problem eliminušući značajan izvor proteina u američkoj ishrani, naglašava.
Takođe, goveda nisu samo izvor hrane. Proizvodi, koji se prave od nusproizvoda životinjskog porekla uključuju i: deterdžent za veš, skidač laka, sapune, losione, fudbalske lopte i farmaceutske proizvode.
– Bio bi veoma zahtevan poduhvat da zamenite sve proizvode koje dobijate od njih – zaključuje Atkinsonova.