banner-image

Blagi porast cene pšenice na berzi, za kilogram 20,50 dinara

U nedelji za nama na robno-berzanskom tržištu primetan je blagi porast cene kada je u pitanju pšenica, ali i nastavak pada cena kod ostalih poljoprivrednih kultura.

Obim prometa je manji u odnosu na prethodnu nedelju i to za 33,54%. Preko Produktne berze tokom ove nedelje ukupno je prometovano 2.610 tona robe, finansijske vrednosti 50.669.300,00 dinara. Finansijska vrednost prometa manja je za 53,31% u odnosu na prošlonedeljnu.

Na tržištu kukuruza tokom čitave nedelje beležimo slabu tražnju koja je bila na nižem cenovnom nivou od ponude. Početkom i sredinom nedelje tražnja je bila usmerena na veštački sušen kukuruz sa analizom na aflatoksin, da bi se krajem nedelje više potraživao kukuruz do 16% vlage. Udeo kukuruza u ukupnom obimu prometa ove nedelje iznosio je 27%. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,00 do 17,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosi 17,12 din/kg bez PDV-a (18,83 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja cenovni pad od 1,12%.

Trgovalo se u manjim količinama i kukuruzom rod 2021. godine sa analizom na aflatoksin do 10 po ceni od 17,50 din/kg bez PDV-a.

Kao i prethodne i ove nedelje pšenica zauzima najveći udeo u ukupnom trgovanju, sa čak 69% udela u ukupnom obimu prometa. Početkom nedelje tražnja je bila slaba i najčešće usmerena na pšenicu sa 11,5% do 12% proteina. Sredinom nedelje tržište je bilo mirno uz slabiju ponudu i tražnju, pri čemu je tražnja bila usmerena na pšenicu sa 11% proteina. Krajem nedelje dolazi do povećanja tražnje u odnosu na prethodne dane, ali je ponuda bila slaba. U poslednjim danima nedelje potraživala se, takođe, i stočna pšenica. Pšenicom se u toku nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 20,00 do 20,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametra kvaliteta i pariteta. Ponder cena iznosila je 20,04 din/kg bez PDV-a (22,04 din/kg sa PDV-om), te je primetan uzlazni trend cene od 1,67% u odnosu na prošlu nedelju.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je sojino zrno činilo više od četvrtine ukupnog nedeljnog prometa, ove nedelje je tržište bilo veoma mirno, bez zaključenja berzanskih ugovora. Soja se u toku nedelje nudila u cenovnom rasponu od 47,50 do 49,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

Od ostale robe, trgovalo se još i stočnim ječmom po ceni od 20,50 din/kg bez PDV-a.

Suncokretova sačma sa 33% proteina nudila se u toku nedelje po ceni od 37,50 do 38,20 din/kg bez PDV-a, ali do trgovanja nije došlo, dok je sojina sačma sa 44% proteina bila u ponudi na 57,50 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenihcena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

 

 

Tržišta nastavljaju sa rastom zbog nepovoljnih vremenskih prilika. To je uglavnom slučaj u SAD, gde se pogoršava nedostatak vode u kukuruznom pojasu. U Evropi, povećava se nedostatak vode, sa verovatnim posledicama po potencijal prolećnih useva. Evropska komisija je produžila restrikcije uvoza iz Ukrajine u susedne evropske zemlje do 15. septembra. Te zemlje tvrde da konkurencija sa obimnom ukrajinskom ponudom šteti njihovim proizvođačima. Tranzit kroz te zemlje ostaje omogućen.

Do 4. juna EU je izvezla 28,88 mil t meke pšenice, u poređenju sa 25,93 mil t prošle sezone do istog datuma. Izvoz ječma je dostigao 5,96 mil t, što je manje od 6,85 mil t prošle sezone. Uvoz kukuruza je oštro rastao na 24,61 mil t, u poređenju sa 15,35 prošle sezone do istog datuma. Geopolitička situacija u regionu Crnog mora ostaje napeta, uz oštećenje Kahovske brane. Prema ukrajinskom ministru poljoprivrede, uništen je potencijal za navodnjavanje 500.000 ha i poplavljeno je oko 10.000 ha. Pregovori o produžetku koridora će se nastaviti sutra u Ženevi. Filipini su navodno kupili oko 50.000 t južnoameričkog kukuruza. Tajvan kupuje 56.000 t mlinske pšenice iz SAD. Pregovori su u toku o produžetku koridora posle 17. jula, komplikovani oštećenjem brane Kahovka i oštećenjem ruskog cevovoda koji transportuje amonijak kroz Ukrajinu. Uljana repica je juče jačala, prateći palmino ulje. Nafta je blago snižena na 70,70 $/barel u Njujorku

Dok se prolećna setva u SAD bliži kraju, svi usevi imaju snižen rejting zbog nedostatka vode. Rejting useva kukuruz je pao sa 69% dobro do odlično prošle nedelje na samo 64% ove nedelje. Za soju, prvi rejting useva ove godine je 62%, što je ispod očekivanja trgovaca. Počela je žetva ozime pšenice. Cene soje i kukuruza i dalje nalaze podršku u vremenskim prilikama u SAD, gde nedostatak kiše vodi ka strahovima od pada prinosa. Prognoze se blago razlikuju, ali uglavnom suve vremenske prilike prevladavaju sledećih 15 dana. Soja je imala nešto podrške od kineske tražnje, sa uvezenih 12,02 mil t u maju, u poređenju sa 7,26 mil t u aprilu. Na tržištu pšenice, situacija u Ukrajini ponovo pokreće zabrinutost. Međutim, glavni faktor uticaja na cene su vremenske prilike u kukuruznom pojasu. Kiša se očekuje u narednih nekoliko dana, ali njen intenzitet ostaje neizvestan. Izvoz ove nedelje je dostigao 65.900 t kukuruza i 471.900 t soje