banner-image

Prijave za izložbu proizvoda od maline u Vrnjačkoj Banji

Institut za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, Tehnološkim fakultetom u Leskovcu Univerziteta u Nišu, Institutom za voćarstvo u Čačku, Naučnim institutom za prehrambene tehnologije (FINS) i Fakultetom za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, organizuje:

Izložbu proizvoda od maline sa dodatom vrednošću koji će biti ocenjeni prema kvalitetu i inovativnosti.

Cilj ove takmičarske izložbe je promocija i izgradnja srpskog brenda tradicionalnih i inovativnih proizvoda od maline sa dodatom vrednošću i prepoznatljivosti domaćih proizvođača i proizvoda.

Izložba će se održati 15. jula 2023. godine na promenadi u Vrnjačkoj Banji.

Pozivamo poljoprivredna gazdinstva, zadruge i udruženja poljoprivrednih proizvođača, firme, pojednice i grupe učenika / studenata, nastavnika, istraživača iz poljoprivredno-prehrambenih škola i fakulteta da prijave svoje proizvode.

Prijava za takmičenje, selekcija i ocena proizvoda i nagrade

Prijava za učestvovanje na takmičenju traje od 8. juna do 5. jula 2023. godine i vrši se  elektronskim putem, preko linka.

Prijava podrazumeva dostavljanje proizvođačke specifikacije koja sadrži:

1) naziv proizvoda, kao i trgovačko ime, ako ga proizvod ima;

2) kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje;

3) podatke o vrsti i količini sastojaka koji se upotrebljavaju u proizvodnji i preradi;

4) osnovne uslove kvaliteta i izveštaj o izvršenom ispitivanju kvaliteta (ukoliko ga proizvod ima);

5) podatke iz deklaracije u skladu sa pravilnikom i propisom kojim se uređuje deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane;

Uz prijavu je potrebno dostaviti i fotografiju upakovanog proizvoda.

Komisija za ocenu prozvoda će obaviti selekciju proizvoda koji će ući u dalje takmičenje i biti izloženi na štandovima na promenadi u Vrnjačkoj Banji.

Kriterijumi za ocenu proizvoda su senzorne karakteristike, inovativnost proizvoda i pakovanje.

Izbor najboljeg proizvoda će se vršiti u više kategorija, koje su definisane Pravilnikom o kvalitetu proizvoda od voća i povrća (“Sl. glasnik RS”, br. 128/2020 i 130/2021), Pravilnikom o kvalitetu voćnih džemova, želea, marmelade, pekmeza i zaslađenog kesten pirea (“Sl. glasnik RS” br. 101/2015) i Pravilnikom o voćnim sokovima i određenim srodnim proizvodima namenjenim za ljudsku upotrebu (“Sl. glasnik RS” br. 103/2018) (na primer: voćni džem od maline, žele od maline, marmelada, voćni sok od maline, sok od maline, zamrznuta malina, pasterizovana malina, pasterizovana kaša od maline, sirup od maline, kompot, slatko, kandirano voće, sušeno voće, mešani proizvodi od voća i povrća) ali i za potpuno nove kategorije proizvoda koje navedeni pravilnici ne obuhvataju. Osim proizvoda od maline, učesnici mogu doneti i svežu malinu, koja će takođe biti predmet ocene.

Osim pobednika po kategorijama, biće proglašen i apsolutni pobednik takmičarske izložbe proizvoda od maline.

Za pobednike takmičenja biće obezbeđene adekvatne nagrade.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Institutu za primenu nauke u poljoprivredi, na imejl [email protected][email protected][email protected] ili na telefon 011/2751-622.