banner-image

Ministarka najavila pojačane inspekcijske kontrole pri otkupu višnje

Tanaskovićeva je prilikom posete Merošini razgovarala sa voćarima ovog kraja koji je poznat po oblačinskoj višnji visokog kvaliteta.

„U Merošini nemamo problem kvaliteta voća, već što se prilikom otkupa roba ne klasira kako treba. Poljoprivrednicima se za kvalitet prve klase plaća u otkupu cena druge klase. I to je prvi najveći problem ovog kraja“, objasnila je Tanasković nakon sastanka.

Ministarka je na sastanku ponudila rešenje koje su poljoprivrednici podržali, da na otkupnim mestima bude prisutna poljoprivredna inspekcija koja će kontrolisati kvalitet višnje, odnosno procenu kvaliteta.

Drugi značajan problem za poljoprivredu ovog kraja je da u Merošini nema lokalne hladnjače.

„Nemaju lokalnu hladnjaču u kojoj bi se kvalitet njihove višnje održao pre transporta. Proizvođači kažu da će kvalitet i ove godine biti najbolji, a prinos nešto manji. Danas ću razgovarati i sa vlasnikom hladnjače, koja je kupljena pre nekoliko godina, ali nije počela da radi. Nastojaću da pomognemo kako bi hladnjača počela da radi do kraja juna, prve nedelje jula, a kada je pik sezone za otkup višnje“, istakla je Tanaskovićeva.