banner-image

Dogovoren izvoz srpskih proizvoda u Kinu vredan pola milijarde dolara

U Beogradu je 15 kineskih državnih preduzeća potpisalo Sporazume o trgovini sa srpskim kompanijama u vrednosti od oko pola milijarde dolara, a potpisivanju je prisustvovala i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.
Ministarka Tanasković je rekla da poljoprivreda predstavlja jednu od prioritetnih oblasti saradnje između naše dve države, kao i da je robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između Kine i Srbije čak 55,5 miliona dolara.
-Naša robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u odnosu na 2015. godinu kada je bila 14,2 miliona dolara, porasla je do 55,5 miliona dolara. To svakako predstavlja rezultat prethodne saradnje, rada i truda i potpisivanja svih prethodnih sporazuma. Mi tu ne želimo da stanemo već mislimo da je to sam početak saradnje za naše dve prijateljske zemlje, istakla je Tanasković.
Sporazum o slobodnoj trgovini doći će kao kruna te saradnje, rekla je Tanasković na skupu kome je prisustvovao i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.
-Osvrnuću se i na moje gostovanje u Kini i zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma za izvoz naše hrane za kućne ljubimce i meda, i nadam se da ćemo vrlo brzo potpisati već usaglašen sporazum za izvoz jabuke. Želim da naglasim da je ovo tek početak saradnje, da imamo puno prostora i da ćemo se truditi da u narednom periodu osvojimo što veći deo kineskog tržišta, zaključila je ministarka.
Ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo istakla je da je Kina dve godine za redom važan ekonomski partner Srbije.
-U martu ove godine Kina i Srbija su zvanično počele i pregovore o Sporazumu o slobodnoj trgovini i uverena sam da će ekonomska saradnja biti još veća. Ovo je dobar trenutak da kineska delegacija poseti Srbiju sa ciljem promocije trgovine. Delegaciju čini više od 10 velikih i moćnih preduzeća i oni će  sa srpskim preduzećima potpisati ugovore o nabavci i upoznaće se sa razvojem srpske privrede na terenu što će doprineti bližoj i boljoj saradnji obe strane, navela je Čen Bo.
Sporazumi su potpisani u okviru poslovnih susreta srpskih i kineskih kompanija. Delegacija za promociju trgovine iz Kine se sastoji od tridesetak predstavnika i 15 kineskih državnih preduzeća iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, oblasti hemijske industrije, mineralnih resursa, prerade drveta, usluga i drugo.
Poseta i poslovni susreti realizuju se u saradnji sa Ambasadom Kine u Beogradu i predstavljaju priliku za srpske kompanije da uspostave direktne kontakte sa potencijalnim uvoznicima u Kini.
Kineska delegacija koja je u posetu stigla 14. juna boraviće u Srbiji do sutra i predstavlja prvu delegaciju za promociju trgovine iz Ministarstva trgovine Kine u poseti našoj zemlji posle pandemije.