banner-image

Dodeljeno pet miliona dinara za naučno-stručne aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je danas dodelu ugovora za finansiranje naučno-stručnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u AP Vojvodini.

Podržano je 26 projekata koje će najviše realizovati Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Pored toga, novac su dobili i Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Srednja stručna škola „Stevan Petrović Brile 1“, Institut „Biosens“, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Srednja stručna škola „Borislav Mihajlović – Mihiz“ i Poljoprivredna škola sa domom učenika u Futogu.

„Dodeljena su sredstva za naučno-nastavne događaje, kao što su konferencije, radionice, simpozijumi, koje smo finansirali sa pet miliona dinara“, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade i resorni sekretar Vladimir Galić i podsetio da je, u proteklih mesec dana, na prethodnim konkursima opredeljeno 50 miliona dinara za projekte i programe naučno-istraživačkih ustanova, pre svega za unapređenje rada naučno-istraživačkih laboratorija.

Potpredsednik Galić je naglasio značaj saradnje i pružanja podrške naučnim i nastavnim ustanovama u oblasti poljoprivrede u cilju stalnog razvoja i napredovanja.

Dodeljenim sredstvima biće, između ostalog, omogućena realizacija Međunarodnog projekta: The emerging need for nature-based solutions in urban and rural areas of south-eastern CEI countries, 49. Simpozijuma Agrotehnika – precizna poljoprivreda, 47. Smotra studenata poljoprivrede i veterinarske medicine, ISAS 2023. International Symposium on animal science, predavanja o kvalitetu zemljišta AP Vojvodine, značaju marketinga za male pivare u Vojvodini, kao i o unapređenju studijskog programa, praktične nastave i zapošljavanja agroekonomista.

Biće podržani i naučno-stručni simpozijumi, studijska putovanja, savetovanja agronoma, kao i predavanje o uticaju veštačke inteligencije u oblasti poljoprivrednog i ruralnog razvoja.