banner-image

Klub 100P plus: Robne rezerve da otkupe pšenicu po 32 dinara

Upravni odbor udruženja “Klub 100P plus” je doneo odluku da treba razgovarati sa svim udruženjima, ali ne odstupati od stavova i zahteva na kojima Klub insistira od osnivanja. Ističemo da mnoga udruženja nisu zainteresovana za razgovor.

„Na sastanku u Ovči složili smo se da je neophodno osnivanje Poljoprivredne komore i da Robne rezerve, ako odluče da kupuju, otkupe pšenicu po 32,00 dinara što je proizvođačka cena za 2023. godinu. U ostalim segmentima klupski stavovi se ne podudaraju sa zahtevima ostalih udruženja“, navodi se u saopštenju Kluba 100P plus i dodaje da ovo udruženje ove godine slavi 20 godina postojanja i da je u svojim zahtevima i nastojanjima da se sistemski reše problemi u agraru, dosledno od prvog dana.

Zahtevi i preporuke 

1. Insistiramo na osnivanju poljoprivredne komore!
2. Što hitnije doneti Zakon o profesionalnom poljoprivrednom gazdinstvu sa pripadajućim pravima i obavezama.
3. Omogućiti profesionalnim PG mnogo veće subvencije, posebno za investicije.
4. Što pre uraditi reformu penzionog sistema za poljoprivrednike!
5. U interesu opstanka ljudi na selu koristiti pozitivna iskustva iz EU – pokrajina Baden Vitenberg, gde poljoprivredno zemljište može da kupi isključivo farmer.
6. Pronaći rešenje za pomoć stočarima koji su u nezavidnoj situaciji već duže vreme.
Predlog: Ukinuti pravo prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta jer dovodi u neravnopravan položaj stočare iz Vojvodine i uže Srbije.
7. Poreskom politikom destimulisati kupovinu poljoprivrednog zemljišta od strane kupaca kojima poljoprivreda nije jedino zanimanje. Ukinuti porez na zakup poljoprivrednog zemljišta na ugovore do 10 ha i prihvatati sve međusobno potpisane ugovore, bez overe kod notara.
8. Ukinuti carinu na uvoz mineralnog đubriva!
9. Ukinuti akcize na dizel gorivo za registrovana PG za površinu koja je prijavljena u Registru.
10. Sve investicije do 50.000 evra da budu obuhvaćene nacionalnim merama, za sve sektore biljne proizvodnje.
11. Iznos podsticaja u nacionalnim merama vratiti na tri miliona dinara.