banner-image

Mladim poljoprivrednicima uručeni ugovori vredni 200 miliona dinara

Potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić uručio je ugovore, u ukupnoj vrednosti od 200 miliona dinara, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, čiji su nosioci poljoprivredni proizvođači mlađi od 40 godina.
Resorni sekretarijat je podsticajna sredstva dodelio na osnovu konkursa za podršku mladima u ruralnim područjima u Vojvodini u 2023. godini, na koja su pravo ostvarila 163 korisnika.
Cilj ovog konkursa je da mladi ljudi ostanu na selu ili da se odluče na povratak u ruralna područja. Na taj način se menja demografska slika u selima, menja se starosna struktura, što omogućava selima da žive, rekao je Galić.
Resorni sekretar je podsetio na to da se ovaj konkurs primenjuje od 2017. godine i da je do sada skoro hiljadu mladih poljoprivrednika dobilo sredstva.
-Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je ovom konkursnom linijom podržao unapređivanje i razvoj biljne i stočarske proizvodnje. Mladi su na ovaj način stavljeni u najširi mogući kontekst, te smo sredstva namenili mladima od 18 do 40 godina. Bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 90 odsto ukupno prihvatljivih troškova, od čega 75 odsto plaćamo avansno, istakao je Galić i poručio korisnicima da dodeljena sredstva iskoriste do kraja 2023. godine.

Podsetio je i na to da minimalan iznos, dodeljen po jednoj prijavi, iznosi do 500 hiljada dinara, dok je maksimalan iznos bespovratnih sredstava koji je neki poljoprivredni proizvođač mogao ostvariti putem ovog konkursa 1,5 miliona dinara.