banner-image

Tanasković: Poljoprivrednicima će biti nadoknađena šteta od poplava

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković obišla je poljoprivredne proizvođače na teritoriji opština Brus i Trstenik koji su pretrpeli veliku štetu usled obilnih padavina u prethodnom periodu i najavila da će im biti obezbeđena nadoknada i pomoć u novcu ili robi.

-Poljoprivrednici koji su pretrpeli štetu zbog poplava treba da popišu sve što im je uništeno, a komisija iz jedinica lokalne samouprave izaći će na teren i proveravati činjenično stanje, objasnila je ministarka Tanasković.

Tanasković je dodala da će se odluka o konkretnom vidu pomoći donositi kada pristignu i sagledaju se svi zahtevi iz jedinica lokalne samouprave.

-Vlada Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede je u konstantnoj komunikaciji sa svim lokalnim samoupravama koje imaju probleme usled poplava i zajedno pronalazimo najbolji način kako bismo ublažili posledice i sanirali štetu, istakla je Tanasković.

Tanasković je navela da su ne samo predstavnici Ministarstva poljoprivrede, već i druge kolege iz Vlade na terenu i obilazi se svih 60 jedinica lokalne samouprave.

„Za svakog ko je nešto izgubio situacija je loša, ali zato je država tu da pomogne i zato i jesmo svakodnevno na terenu“, poručila je Tanasković i dodala da je sada palo više padavina nego 2014. godine.

-Tada smo imali katastrofu. Građani koji imaju oštećenja i gubitke, njima je to najveće i razumem ih. Međutim, generalno posmatrano, na nivou svih jedinica imamo manje oštećenih objekata, puteva, useva… i to je zahvaljujući urađenom u proteklom periodu vezano za čišćenje korita, i sređivanje ostale infastrukture, rekla je ministarka.

Tanasković je ukazala da preko “Srbijavoda” kreće dodatna sanacija kanala i korita.

-Uz sve što je do sada urađeno i ovi dodatni radovi treba da obezbede da eventualno novi talas ne napravi štetu. Formirali smo radnu grupu i Vlada je potpuno posvećena da se šteta što pre sanira i nadoknadi. Narod neće ostati prepušten sam sebi i bez pomoći, poručila je Tanasković.

Ministarka Tanasković je nakon obilaska ugroženih područja na teritoriji opštine Brus, posetila i Trstenik gde je razgovarala sa poljoprivrednicima čiji su usevi i gazdinstva pogođeni poplavama.