banner-image

Tanasković: Proizvođači maline moraju biti zadovoljni cenom, 200 dinara je smo početak

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković sastala se u Ivanjici sa proizvođačima maline iz ivanjičkog kraja kako bi razgovarala o trenutno najaktuelnijoj temi – ceni maline čija je berba već krenula u ovom kraju. Razgovoru su prisustvovali i predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović i predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović.

-Država je do sada mnogo pomogla malinarima i nastavićemo i dalje da pomažemo. Pored moratorijuma na prošlogodišnje kredite, država je omogućila i nove kredite za male i srednje hladnjače koje su ostale dužne primarnim proizvođačima, kako bi izmirile dugovanja. I mislim da je to jako dobar start za novu otkupnu sezonu,  istakla je ministarka.

Glavna tema sastanka bila je cena koja se pojavila na tržištu i kako ministarka ističe to je samo početna cena.

Prva akontna cena koja se pojavila na tržištu je 200 dinara i to je početak. U ovom trenutku strahujem da li će biti dovoljno maline i da li će ona biti odgovarajućeg kvaliteta zbog obilnih padavina koje su bile i mislim da je to mnogo veći problem. Država je procenila neprodatu količinu maline na 300 dinara po kilogramu i to je cena robe koja će biti data u zalogu banci za kredit koji je obezbeđen preko Poštanske štedionice dodala je resorna ministarka.

Kako ministarka Tanasković ističe zaštita primarnog proizvođača je prioritet države Srbije.
– Ono što je jako bitno jeste da primarni proizvođač dobije prvo ono što je prošle godine prodao, a na kraju krajeva mora i ove godine da bude zadovoljan, ne sme na njega da se svali gubitak hladnjačara iz prethodnog perioda. To je ono što je bitno i što jeste poruka države, moramo da štitimo primarnog proizvođača, ne smemo da dozvolimo da poljoprivrednik kaže da više neće da se bavi proizvodnjom maline zato što iz godine u godinu nema sigurnost, istakla je Tanaskovićeva.

Ministarka je poručila ovom prilikom primarnim proizvođačima da se ne zaleću i da moraju imati papir i ulaznu dokumentaciju za svaku prodaju.

– Ići će kontrole, vrlo ćemo strogo pratiti i kontrolisati tokove novca, moramo da uvedemo u legalne tokove otkup svog voća i generalno cele poljoprivrede, rekla je Tanaskovićeva.