banner-image

Dobra higijena tokom berbe maline uslov za plodove vrhunskog kvaliteta

Dobra higijenska praksa u proizvodnji, a posebno u berbi maline je od izuzetnog značaja za mikrobiološku ispravnost maline.

Ukoliko se ne praktikuje, povećava se mogućnost pojave, odnosno prenošenja štetnih mikroorganizama na plod.

Pravila ponašanja u malinjacima prilikom berbe ne mogu uspostaviti sami vlasnici, već se moraju poštovati preporuke stručnjaka. Uspeh u proizvodnji i plasmanu maline zavisi od pravilnog i redovnog sprovođenja higijenskih mera pre, tokom, a i nakon berbe.

Dobra higijenska praksa podrazumeva pravilno korišćenje opreme za berbu. Pre i nakon korišćenja ambalažu treba temeljno očistiti, odnosno oprati i dezinfikovati. Berači maline moraju voditi računa o čistoći ruku i rukavica za berbu, po mogućnosti koristiti jednokratne rukavice. Odeća i obuća berača mora biti čista. Ruke je neophodno prati pre početka berbe, nakon svake pauze, upotrebe toaleta ili posle rukovanja sa zaraženim materijalom.

Ako je tokom berbe došlo do pojave rana ili posekotina, treba ih prekriti vodootpornim zavojem. Za održavanje čistoće toaleta treba koristiti sredstva za održavanje higijene sanitarnih prostorija. Toaleti se moraju nalaziti u blizini parcele, mogu biti i montažni ali ne smeju da budu u blizini izvora vode za navodnjavanje. U svakom momentu mora biti dovoljno toalet papira, čiste vode i sapuna. Ambalaža sa ubranim plodovima ne sme biti izložena direktnim sunčanim zracima pa je potrebno obezbediti hladovinu odnosno adekvatno mesto za smeštaj pre transporta plodova. Takođe, nije poželjno ambalažu sa plodovima odlagati direktno na zemlju.

 Dalibor Cvetanović, dipl.inž.polj.

Izvor: PSSS