banner-image

Vreme je za zaštitu paprike od lisnih vaši, tripsa, kukuruzne sovice i sovice gama

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Foto:PIS

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo sledećih štetočina: lisnih vaši, tripsa, kukuruzne sovice i sovice gama.

Biljne vaši i tripsi su štetočine koje imaju sposobnost da prenose veoma destruktivne biljne viruse koji su neretko ograničajavući faktor uspešne proizvodnje paprike. Vaši su prisutne na naličju listova, a tripsi na svim biljnim delovima ali najviše u cvetovima paprike.

Pregledima useva paprike je uočeno i prisustvo jaja kukuruzne sovice i sovice gama. Larve obe štetočine se hrane lisnom masom, a larve kukuruzne sovice i pupoljcima, cvetovima a kasnije i plodovima.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled useva paprike na prisustvo štetočina i po potvrdi prisustva primena hemijskih mere zaštite.  Sa ciljem suzbijanja lisnih vaši i sprečavanja oštećenja lisne mase od sovice gama i generativnih organa od pamukove sovice, preporučuje se primena insekticida: