banner-image

PIS: Vreme je za prvi tretman protiv cikade izazivača zlatastog žutila vinove loze

U vinogradima se registruje prisustvo cikade Scaphoideus titanus, vektora fitoplazme Flavescence doree – prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze, upozorava Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja (PIS).

I cikada i fitoplazma FD se nalaze na karantinskoj listi A2 štetnih organizama u našoj zemlji što dovoljno govori o velikom riziku koji nosi njihovo prisustvo u vinogradima.

Trenutno dominiraju larve drugog razvojnog stupnja ove štetočine, ali se registruje i pojava larvi trećeg razvojnog stupnja koje su sposobne da prenesu pomenutu fitoplazmu sa zaraženih na zdrave čokote.

Imajući u vidu prognozirane visoke temperature, u narednim danima se očekuje intenzivna pojava larvi trećeg razvojnog stupnja, te se radi postizanja dugoročne zaštite proizvodnje grožđa svim vlasnicima čokota vinove loze preporučuje primena hemijskih mera zaštite u cilju suzbijanja ovog štetnog organizma, primenom insekticida:

 

PREPARAT AKTIVNA MATERIJA DOZA
Sivanto prime flupiradifuron 0,5 l/ha
*Fury 10 EC zeta-cipermetrin 0,01-0,015%

 

 Insekticidi na bazi aktivne materije zeta-cipermetrin su u povlačenju u našoj zemlji, ali imaju dozvolu za primenu do 9.11.2023 godine.

Pored suzbijanja vektora, mere kontrole zlatostog žutila su i stalni sanitarni pregledi zasada, obavezno uklanjanje obolelih čokota, uništavanje divlje loze u okruženju proizvodnih zasada, uništavanje korova i uništavanje i krčenje napuštenih zasada vinove loze.

Sa aspekta očuvanja proizvodnje grožđa na nacionalnom nivou, sprovođenje svih navedenih raspoloživih mera kontrole se preporučuje ne samo u proizvodnim zasadima vinove loze nego i na manjim površinama i okućnicama jer parcijalna kontrola pojedinačnih zasada i dalje ostavlja mogućnost umnožavanja insekta vektora i širenje fitoplazme.