banner-image

Hrvatsko svinjsko meso, mleko i mlečni proizvodi dobijaju EU oznaku kvaliteta

Završen je postupak zaštite na nivou EU za oznaku „Dokazana kvaliteta“ za sveže svinjsko meso, mleko i mlečne proizvode, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Zahtev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za sveže svinjsko meso podneli su „Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske“ i „Hrvatska poljoprivredna komora“ dok je zahtev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za mleko i mlečne proizvode podnela Hrvatska poljoprivredna komora.

Zakonski propisani postupak uključuje stručnu proveru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora i postupak notifikacije na nivou EU, koji je završen 29. juna 2023. godine.

Sada predstoji postupak priznavanja ove dve oznake od strane Ministarstva poljoprivrede, kao i izrada Planova kontrole kao ključnog dokumenta za potvrđivanja autentičnosti i kvaliteta proizvoda sa specifikacijom.

Da bi koristio oznaku, svaki proizvođač mora odabrati organizaciju koja će sprovesti postupak usklađenosti kvaliteta proizvoda sa specifikacijom, pre njegovog stavljanja na tržište. Tek nakon toga on svoj proizvod može označiti oznakom „Dokazana kvaliteta Hrvatska” prilikom stavljanja na tržište. Ministarstvo poljoprivrede ovlašćuje organizacije koje će obavljati kontrolu i nadzor kvaliteta proizvoda.

Cilj uspostavljanja oznake „Dokazana kvaliteta“ je postizanje još veće prepoznatljivosti i promocije hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu.

U Hrvatskoj je sve više proizvođača uključeno u stvaranje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom „Dokazana kvaliteta“.

Uskoro će im se pridružiti i proizvođači iz sektora sveže svinjsko meso, mleko i mlečni proizvodi.