banner-image

U Mužljanskom ritu održan jubilarni 40. „Žetelački dan“

„Takmičenje žetelaca“, manifestaciji koja za cilj ima negovanje i očuvanje tradicionalnih žetvenih običaja, u slavu kosidbe, žita i novog hleba održana je po 40. put u  organizaciji organizaciji klastera “Fokus” i Udruženja za negovanje starih običaja “Remuš”.

I ovog puta održana je u Mužljanskom ritu, pored Poni farme, a svečano ju je otvorio Juhas Balint direktor fondacije „Prosperitati“. Manifestaciji je prisustvovao i Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Pored takmičara iz Zrenjanina i naselja Mužlja, odazvale su se i ekipe iz drugih mesta u Vojvodini, ali iz Mađarske.

Manifestacija je počela ispred mužljanskog KUD „Petefi Šandor“ kulturno- umetničkim programom, a zatim je nastavljena u salašarskom i ravničarskom ambijentu, gde su pored centralnog događaja – takmičenja u otkosu žita, na način i po običajima kako se to radilo u prošlosti, kome je prethodio bogat žetelački doručak, održana su i druga takmičenja, uz pesmu i igru.

Ervin Palatinuš predsednik MZ „Mužlja“ rekao jeda se ova manifestacija uspešno održava toliko godina zahvaljujući starijim meštanima, a u poslednje vreme i mladima koji su prihvatili tradiciju.

– Svi se žale da ljudi idu sa ovih prostora i da nas nema dovoljno, međutim, to nije istina, još uvek nas ima dosta i biće nas da organizujemo ovakve tradicionalne manifestacije koje su veoma važne i tiču se naših korena i porekla – rekao je on i naglasio  da se okupilo petnaest takmičarskih ekipa.