banner-image

Malinari traže najmanje 350 dinara a hladnjačari daju najviše 240

Cena maline u Srbiji trenutno je potpuno neujednačena i kreće se od 135 do 240 dinara, koliko je ponudio najveći srpski izvoznik. Ministarka je prvo bila na sastanku sa Asocijacijom malinara u Ivanjici, a potom i u Arilju. Malinari su pozvali ministarstvo odnosno ministarku, da na sastanku sa velikim izvoznicima bude medijator.

Nakon  sastanka Tanasković je istakla da je razgovor jedini način da se rešavaju problemi.

– I zato sam ovde i uvek se odazovem na sve pozive kada treba da rešavamo probleme, bilo da je to na terenu ili u ministarstvu. Sastanak je bio kvalitetan i kontruktivan. Između ostalog dogovoreno je da organizujem sastanak sa hladnjačarima i velikim izvoznicima, od kojih zavisi cena i koji primarno utiču na njeno formiranje – kaže Tanasković.

Na pitanje jednog od prisutnih novinara da je pominjala cenu maline od 300 dinara, ministarka je podsetila na svoje ranije izjave:

– Do sada sam nekoliko puta izjavila i ponoviću opet, cifra od 300 dinara je ona koju je država procenila za kredite koje je dala kako bismo pomogli malim i srednjim hladnjačarima. Oni su založili za kredite robu, a za zalog je procenjen na 300 dinara. Kolika će cena ovogodišnjeg roda biti na tržištu, i do koje cifre će doći, reći će tržište. Zato ćemo opet razgovarati i analizirati šta je to što tržište diktira – poručila je ministarka.

– Cena maline, popravka atarskih puteva i rasveta. Svakako, najatraktivnija je prva tačka, cena maline – kaže Dobrivoje Radović iz Asocijacije malinara i dodaje da ni podignuta cena na 240 dinara nije zadovoljavajuća i da je minimalna cena u koju malinari mogu da se uklope tri evra odnosno oko 350 dinara.