banner-image

Srpski traktor „Majevica“ uskoro na tržištu, mašina za 21. vek

Traktor koji proizvodi „Majevica servis doo“ iz Bačke Palanke, prvi traktor proizveden u Srbiji nakon skoro dve decenije, za tri do četiri meseca naći će se u prodaji.

Kako za naš list otkriva Radovan Komad iz odeljenja prodaje ove kompanije, traktor „Majevica 90“ prodavaće se zajedno sa šest priključnih mašina, tako da će imati sve što je potrebno za mala i srednja gazdinstva, ali ovakav tip mehanizacije dobro će koristiti i većim poljoprivrednim gazdinstvima. Ono što će sigurno značiti poljoprivrednicima jeste i činjenica da će prilikom kupovine biti omogućen period otplate do sedam godina, kao i mogućnost robne razmene.

Kada je u pitanju cena traktora, iz ove bačkopalanačke firme kažu da će ona biti poznata do kraja leta, pre nego što se traktor nađe u samoj prodaji. Ideja vodilja za proizvodnju domaćeg traktora bila je da se poljoprivrednicima omogući kvalitetan domaći proizvod, te da jedini izbor ne mora da bude mehanizacija iz uvoza, rekao je Radovan Komad.

Trudili smo se da što više komponenti potrebnih za proizvodnju traktora budu iz Srbije, tako da je učešće domaće proizvodnje u našem traktoru preko 50 odsto – kaže naš sagovornik. – Mi smo ovom prilikom neke delove sami proizveli, ali smo i sarađivali sa 40 kooperanata iz cele Srbije, te je više od 800 komponenti novog srpskog traktora napravljeno u našoj zemlji. Ono što smo morali da uvezemo jeste Perkinsov motor i „Carraro“ transmisija. Naš traktor ima 90 konjskih snaga, klima uređaj, radio, 12 brzina, hidrauliku napred i nazad tako da jednim prohodom mogu da se rade dve operacije, kao i reverzer, što „Majevica 90“ čini jednostavnim za upotrebu. Moramo napomenuti i da su završena ispitavanja na njivama i sve je prošlo odlično.

Radovan Komad objašnjava da je najviše vremena i uloženo u potragu za firmama u Srbiji koje bi, zajedno sa „Majevicom“, učestvovale u proizvodnji ovog traktora, jer su želeli da što više bude domaćih komponenti. Isto tako, s obzirom na to da se ideja za proizvodnju srpskog traktora javila pre oko dve godine, inženjeri i zaposleni u ovoj kompaniji susreli su se sa izazovima koje je donelo vreme pandemije. Ipak, svi oni su uspešno savladani i još vrlo malo vremena je ostalo pre nego što se „Majevica 90“ nađe na njivama poljoprivrednika u Srbiji.

Naš sagovornik dodaje i da kompanija „Majevica servis doo“ iz Bačke Palanke posluje 117 godina i predstavlja najdugovečniji i najveći privredni subjekt za proizvodnju poljoprivrednih mašina u Srbiji.

Proizvode preko 120 priključnih mašina, a veliki deo svog asortimana izvoze u 40 država, i to ne samo u Evropu, nego i na ostale kontinente. Trenutno su ponosni što su isporučuju preko stotinu sejačica, i to van sezone, koje su prodane tokom uspešne akcije koja uključuje popust od oko 40 odsto. Dodaju da su upravo sejačice jedan od proizvoda po kome je ova kompanija najpoznatija.

Izvor: Dnevnik