banner-image

Poruka iz Vlade Srbije – da svi otkupljivači maline prate cenu od 240 dinara

U Vladi Srbije juče je održan sastanak predstavnika proizvođača maline, najvećih otkupljivača i izvoznika ovog voća sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković. 

Kako se navodi u saopštenju, zaključak razgovora je da otkupljivači prate cenu od 240 dinara, koju su ponudili određeni hladnjačari i već otkupljuju po tom iznosu, a da nakon završetka ugovaranja sa kupcima ponovo naprave presek stanja sa svojim kooperantima – malim proizvođačima, i ukoliko bude prostora poboljšaju prvobitne uslove otkupa.

Kalkulaciju za proizvođačku cenu maline uradio je Institut za voćarstvo u Čačku.

Dobrivoje Radović predsednik Asocijacije malinara rekao je za Blic da 90 odsto hladnjačara drži akontnu cenu od 200 dinara.

– Imamo 3-4 grupacije u izvozu koje su iznele tu cenu za vilamet 240 i 250 dinara, a ostali drže po 200 dinara. Nismo se dogovorili zbog hladnjačara, odnosno izvoznika. Ministarstvo poljoprivrede se založilo sa ovim što je uradilo, spojilo nas malinare i hladničare uključujući i najveće izvoznike. Ali, što se tiče izvoznika, oni su nekorektni. Oni tvrde da su u gubitku većem nego mi, primarni proizvođači i to na osnovu količina koje kupuju – rekao je Radović posle sastanka.

S. K.