banner-image

Stočni ječam najtraženiji na berzi, slabo interesovanje za pšenicu

U nedelji za nama na robno – berzanskom tržištu beleži se rast cene sojinog zrna, ali i pad cene kukuruza u odnosu na prethodnu nedelju.

Najviše se trgovalo stočnim ječmom rod 2023. godine. Tokom ove nedelje prometovano je 1.743,00 tone robe, što predstavlja pad obima prometa u odnosu na prošlu nedelju od 65,14%. Finansijska vrednost ukupnog prometa iznosila je 49.688.600,00 dinara, za 56,21% manje u odnosu na prošlu nedelju.

Na tržištu kukuruza tokom čitave nedelje beležimo slabu aktivnost učesnika, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje. Razlika u cenovnom nivou ponude i tražnje, kao i razlika u paritetu i kvalitetu tražene i nuđene robe, dodatno je otežavala zaključenje berzanskih ugovora. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,50 do 20,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 19,87 din/kg bez PDV-a (21,85 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja cenovni pad od 2,90%. Kukuruzom se trgovalo i na paritetu CPT kupac po ceni od 21,50 din/kg bez PDV-a.

Kada govorimo o tržištu pšenice, na početku nedelje beležimo veću ponudu u odnosu na tražnju, da bi krajem nedelje došlo do smanjenja ponude. Kada je u pitanju pšenica rod 2022. godine, najčešće se u ponudi nalazila pšenica sa višim parametrima kvaliteta, dok je tražnja bila slaba i usmerena na pšenicu sa nižim parametrima kvaliteta. Potraživala se takođe i stočna pšenica. Do zaključenja berzanskih ugovora za pšenicu rod 2022. godine nije došlo. U nedelji za nama beležimo aktivnosti na tržištu kada je u pitanju pšenica novog roda, te se tako pšenicom rod 2023. godine sa hektolitrom 75kg i proteinom 12% trgovalo po jedinstvenoj ceni od 19,30 din/kg bez PDV-a (21,23 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu.

U nedelji za nama najviše aktivnosti po pitanju trgovanja beleži se na tržištu ječma, pri čemu je prometovano 608 tona stočnog ječma, što predstavlja 35% udela u ukupnom obimu prometa. Prvog radnog dana u nedelji tražnja za stočnim ječmom je bila slaba, da bi tokom ostatka nedelje došlo do smanjenja aktivnosti na strani ponude. Stočnim ječmom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,80 do 17,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,96 din/kg bez PDV-a (18,65 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja blagi cenovni rast od 0,04%. Trgovalo se takođe i ječmom sa hektolitrom manjim od 62kg u cenovnom rasponu od 16,00 do 16,30 din/kg bez PDV-a.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je trgovanje na tržištu soje izostalo, ove nedelje se sojinim zrnom trgovalo u cenovnom rasponu od 60,00 do 62,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 60,67 din/kg bez PDV-a (66,73 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na poslednji upoređujući podatak predstavlja rast cene od 14,47%.

Uljana repica rod 2023. godine prometovana je u cenovnom opsegu od 40,91 do 41,27 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 41,15 din/kg bez PDV-a (45,26 din/kg sa PDV-om).

Suncokretova sačma sa 33% proteina nudila se u toku nedelje u cenovnom rasponu od 39,00 do 40,00 din/kg bez PDV-a, ali do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo. 

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenihcena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

 

Evropsko tržište je prošle nedelje pratilo američko tržište. Prvo zbog vremenskih prilika, sa padom cena sa dolaskom kiše u kukuruzni pojas, i na kraju sa iznenađujućim USDA izveštajem u prošli petak.

Žetva napreduje različitim tempom zbog nestabilnih vremenskih prilika u zapadnoj Evropi. Prinosi ozimog ječma su veoma zadovoljavajući, ali prinosi drugih useva su razočaravajući, na primer uljane repice. Kod žitarica, period žetve, zajedno sa nastavkom pritiska od strane zaliha na kraju sezone u regionu Crnog mora, utiče na cene u bliskoj budućnosti. Razlika između ruskih i evropskih cena je ključni faktor koji trebati pratiti na početku sezone, da bi se ocenila privlačnost ruske robe u odnosu na zapadno evropsku.

Poslednja ruska objava koja se tiče koridora za izvoz žitarica iz Ukrajine, koji je već nekoliko puta produžavan, čini sve više verovatnim da neće biti daljeg obnavljanja sredinom jula. Evropski izvoznici pažljivo prate početak izvozne sezone 2023/24. suočeni sa oštrom konkurencijom ruske robe. Strahovi, pretnje i glasine koje kruže poslednjih nekoliko dana o nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini podstakli su rast cena pšenice, koja je više osetljiva od ostalih roba na konflikt u regionu Crnog mora.

Što se tiče međunarodne tražnje, Tunis je objavio da je kupio 100.000 t meke pšenice i 100.000 t durum pšenice, dok je Alžir objavio da je kupio 200.000 do 250.000 t durum pšenice. U Francuskoj, Arvalis i Intercereales zajednički predviđaju prinos meke pšenice od 7,5 t/ha, što je +4,5% više u odnosu na prošlu godinu i 5% iznad desetogodišnjeg proseka. Nafta je u Njujorku iznad 72 $/barel, vratila se na najviši nivo u mesec dana.

USDA izveštaj o zalihama u sad 1. juna, bio je znatno niži od juna 2022. i znatno ispod očekivanja. Kukuruz je znatno iznad očekivanja, dok je soja znatno ispod očekivanja, što je rezultiralo padom cena kukuruza i rastom cena soje pri zaključenju u petak prošle nedelje. Američka tržišta su u ponedeljak i utorak bila zatvorena zbog praznika. Tri fjučers ugovora za pšenicu su rasli u sredu u SAD. Jara pšenica koja se kotira u Miniapolisu jačala je zbog zabrinutosti oko suše sa obe strane granice SAD-Kanada, sa rejtingom useva koji je snižen za 2 poena na 48% dobro do odlično.

Sa druge strane, kiša u Kanzasu podstiče jačanje ugovora na tvrdu crvenu ozimu pšenicu u Kanzas Sitiju. Samo je 37% pšenice požnjeveno, u poređenju sa 50% prošle godine do istog datuma. Situacija je generalno podeljena na američkom tržištu sa proizvodima koji koriguju svoje kretanje posmatrano nedelju dana. Tako se soja, koja je značajno napredovala nakon objave USDA o manjim površinama, smiruje, dok kukuruz, sa druge strane, jača. Fondovi su juče u Čikagu prodali 6.000 lotova pšenice, 6.500 lotova soje i kupili 8.000 lotova kukuruza.