banner-image

Poljoprivrednici zaduženi do guše, Ministarstvo tvrdi nema razloga za brigu

Inflacija je premašila 100 odsto za namirnice koje se najčešće kupuju, upozorila je danas u parlamentu poslanica Jelena Kalajdžić iz stranke Zajedno i rekla da su poljoprivrednici zaduženi do guše. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković odgovorila je da nema razloga za brigu i da svi u Evropi imaju problem zbog izuzetno niskih cena poljoprivrednih kultura koje dolaze iz Ukrajine

Poslanik stranke Zajedno Jelena Kalajdžić izjavila je danas u parlamentu da je za loše stanje u poljoprivredi odgovorno isključivo Ministarstvo poljoprivrede i dodala da je inflacija premašila 100 odsto za namirnice koje se najčešće kupuju, prenosi Vreme.

Otkupna cena pšenice je 20 dinara, malina 200 dinara, najveći deo roda višnje je druga klasa, te je cena 35 dinara. Crni luk 150 dinara, krompir 100 dinara, šargarepa 200, meso više od 1.000 dinara, rekla je Jelena Kalajdžić.

Ona je izjavila da kada poljoprivrednici, zaduženi do guše, iz očaja blokiraju puteve, Ministarstvo tvrdi da to nije zbog loše otkupne cene, već da se ruši predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kalajdžić je pozvala da se poljoprivrednicima daju subvencije od 300 evra, dobra otkupna cenu,  da se pruži podrška stočarima, voćarima i povrtarima.

Podsetimo, proizvođači malina, nezadovoljni niskom otkupnom cenom, blokirali su tokom proteklog vikenda put ka Kopaoniku na ulazu u Brus iz pravca Kruševca. Oni su prošle nedelje, u Vladi su razgovarali sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, ali dogovor nije postignut.

Nema razloga za brigu

Poruka  Ministarstva poljoprivrede glasila je danas da poljoprivrednici pak, nemaju razloga za brigu.

Ministarka Jelena Tanaskovićrekla je da je od početka godine država u poljoprivredu uložila oko 113 milijardi dinara i navela da se i dalje iznalaze načini kako da se pomogne poljoprivrednicima.

Odgovarajući na pitanje poslanika Đorđa Đorđića iz poslaničke grupe Ujedinjeni o ceni ječma i pšenice, Tanasković je rekla da svi u Evropi imaju problem zbog izuzetno niskih cena poljoprivrednih kultura koje dolaze iz Ukrajine.

Đorić je ukazao da je cena ječma prošle godine bila 36 dinara, a danas 16 i upozorio da poljoprivrednici ne mogu da prežive.