banner-image

Srbija u Evropi prednjači po broju prijavljenih slučajeva afričke kuge svinja

Izveštaj Evropske agencije za bezbedbost hrane (EFSA) o slučajevima Afričke kuge svinja (AKS) u toku 2022. ukazuje da je broj slučajeva izbijanja AKS kod domaćih i divljih svinja u Evropskoj uniji (EU) značajno opao u 2022. u odnosu na prethodnu godinu.

Bolest je prijavljena u osam zemalja EU kod domaćih svinja i jedanaest zemalja EU kod divljih svinja.

Tokom poslednje decenije, afrička svinjska kuga je imala dramatičan uticaj na sektor uzgoja svinja u EU i nastavlja da remeti lokalnu i regionalnu ekonomiju. Iako najnoviji izveštaj pokazuje ohrabrujuće znake da napori da se zaustavi širenje virusa mogu da stupe na snagu, slika širom EU nikako nije univerzalno pozitivna i mora se biti na oprezu. Poljoprivrednici, lovci, veterinari imaju posebno važnu ulogu u prijavljivanju sumnjivih slučajeva.

Osam zemalja EU (Bugarska, Nemačka, Italija, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka) i četiri susedne zemlje koje nisu članice EU (Moldavija, Severna Makedonija, Srbija i Ukrajina) prijavile su epidemije kod domaćih svinja.

Rumunija je bila pogođena ovom bolešću sa 327 slučajeva, što predstavlja 87% ukupnih slučajeva izbijanja u EU. Srbija je bila najteže pogođena zemlja van EU, sa 107 slučaja. ASK je prvi put prijavljena u Severnoj Makedoniji.

Što se tiče divljih svinja, 40% manje slučajeva prijavljeno je u EU tokom 2022. u odnosu na 2021. Ovo je prvo smanjenje slučajeva AKS kod divljih svinja u ovoj oblasti od njenog prvog slučaja 2014. Jedanaest država članica EU (Češka, Estonija i Mađarska u pored država članica gde je došlo do pojave ove bolesti) i četiri zemlje koje nisu članice EU (Moldavija, Severna Makedonija, Srbija i Ukrajina) prijavile su slučajeve AKS kod divljih svinja.

Iako je epizootiološka situacija povoljnija u zemljama EU, AKS se u toku 2023. proširila i na nove zemlje-Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku.

Ukoliko uporedimo trenutno situaciju prijavljenih slučajeva ADIS sistema (Animal Diseases Information System) Evropske Unije od 30.6. 2023.,možemo uočiti da je najnepovoljnija epizootiološka situacija u Srbiji, koja ima najveći broj prijavljenih slučajeva AKS u Evropi od početka 2023. Broj slučajeva kod divljih svinja najveći je u Poljskoj.

Izvor: FB stranica Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad