banner-image

FAO daje 300.000 evra za sanaciju šteta od poplava na poljoprivrednim gazdinstvima

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa regionalnim predstavnikom FAO za Evropu i Centralnu Aziju Vladimirom Rahmanjinovim u FAO predstavništvu u Budimpešti. 

Tema sastanka bio je nastavak pregovora koje je Tanasković vodila prilikom posete Rimu i Organizaciji Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) gde se sastala sa generalnim direktorom FAO-a Ću Dongjuom, kada je i otvorila temu pomoći u sanaciji štete na poljoprivrednim gazdinstvima usled poplava koje su zadesile našu zemlju tokom prethodnog meseca.

Predstavnik regionalne kancelarije Rahmanjinov je saopštio da je FAO spreman da u okviru Programa tehničke pomoći za hitan odgovor izdvoji 300.000 evra kao pomoć Srbiji i najugroženijim opštinama da obnove proizvodnju. 

Odvojena sredstva biće usmerena na 10 najugroženijih opština, 250 poljoprivrednih gazdinstava, a prioritet će imati poljoprivredna gazdinstva koja su pretrpela najveću štetu na usevima, zemljištu, plastenicima, semenu, kao i ona gazdinstva čiji su nosioci žene i mladi, što je u skladu i sa SDG Ciljevima održivog razvoja UN. 

Pomoć koju FAO izdvaja našoj državi od velikog je značaja kao prvi vid pomoći nakon ovogodišnjih obilnih padavina koje su nanele veliku štetu Srbiji i treba da bude prvi impuls ostalima koji bi želeli da slede primer. 

Tokom posete  FAO predstavništvu ministarka Tanasković je potpisala Programski okvir za Republiku Srbiju za period od 2022. do 2025. godine kojim se utvrđuju prioritetna područja prema kojima će FAOusmeriti svoju podršku u partnerskoj saradnji sa zemljom članicom, a koja podrazumeva objedinjavanje najboljih inovativnih praksi i globalnih standarda sa domaćom i regionalnom ekspertizom.