banner-image

Pčelarima u Vojvodini 35 miliona dinara za nabavku društava i opreme

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, organizovao je danas dodelu ugovora za sufinansiranje nabavke novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo u 2023. godini, kao za investicije za podizanje konkurentnosti u pčelarstvu. Iz pokrajinskog budžeta je za ove dve konkursne linije izdvojeno 35 miliona dinara, a ukupna vrednost investicija je 70 miliona dinara.

Na ovogodišnjem konkursu za nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo – košnica i kontejnera, sa 30 miliona dinara podržano je 126 pčelara

Cilj ove mere podrške jeste unapređenje pčelarske proizvodnje i proizvodnje meda u Pokrajini.

Kada je reč o ulaganjima u podizanje konkurentnosti u pčelarstvu, ove godine je odobreno 27 prijava, a dodeljena su sredstva u iznosu od pet miliona dinara.

Ugovore je pčelarima uručila pomoćnica pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Dragica Ilić, koja je istakla da resorni sekretarijat prepoznaje potrebe pčelara u Vojvodini, te da će nastojati da isprati dosadašnji trend ulaganja i podrške individulnim proizvođačima.

Pomoćnica Ilić je najavila i da će biti raspisan novi konkurs za nabavku pčelinjih društava, s obzirom na to da je početkom maja došlo do pomora pčela