banner-image

Mladima dodeljeno više od 2.000 kuća na selu

Bračni par Kantar, Dijana i Miloš i dvomesečni Vasilije iz Beograda odlaze  u Aleksandrovo u Novoj Crnji.

Na sednici Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u Palati Srbija krov nad glavom obezbeđen je za još 140 porodica. Sa ovim brojem, od početka programa oživela je čak 2.031 napuštena kuća širom Srbije. U njima je sreću pronašlo 6.000 ljudi i 2.750 mališana.

Tim povodom ministar za brigu o selu Milan Krkobabić kratko je izjavio da Srbija ovako pobeđuje.

Dijana i Miloš trenutno žive u zajedinici sa Miloševim roditeljima u Zemunu,  ali jedva čekaju da počnu sa pripremama za selidbu u Aleksandrovo.

– Odrasla sam u Novoj Crnji i naš novi dom neće biti mnogo udaljen od moje rodne kuće, kaže Dijana i dodaje da osim 75 kvadrata stambenog prostora, uz kuću ide i velika okućnica gde nameravaju da pokrenu plasteničku proizvodnju. „Smatramo da je selo lepša i čistija sredina za život i za odrastanje dece, rekli su nam ovi dvadesettrogodišnji supružnici.

Iznenađuje hrabrost mlađih od 30 godina, koji prednjače među učesncima u Javnom konkursu za kuće na selu. I nakon treće ovogodišnje Komisije, prosek godina dobitnika je 29.

Prema rečima prof. dr Vladana Đokića, rektora Beogradskog univerziteta i predsednika komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta, vlasnici nedavno odobrenih  kuća su 69 parova, 22 samohrana roditelja i 49 pojedinaca.

Najjeftinija nekretnina ovog puta koštala je 536.721,07 dinara, a nalazi se u Žitištu, u selu Srpski Itebej. Najmanja kuća, površine 32 kvadrata je u Sinoševiću u Šapcu, koju će dobiti samohrana majka, dok će mladi poljoprivrednik postati vlasnik najveće kuće od 297 kvadrata u Bačkoj  Palanci, selu Silbaš. Njena cena je 1.195.000 miliona dinara. Najveću okućnicu, ovoga puta, od preko 70 ari obrađivaće porodica u selu Đurđevac u Blacu.

Nakon ove sednice, stanare će dobiti prazne i napuštene kuće u 95 naselja u 47 opština. Najviše kuća, po 11, biće useljeno u Somboru i Odžacima, Kanjiži 10, a u 8 u Sremskoj Mitrovici. Na jugu ovog puta prednjače Vladičin Han i Pirot, a u centralnoj Srbiji Jagodina.