banner-image

Malinari nezadovoljni cenom blokirali hladnjaču, uskoro radikalizacija protesta

Oko 200 malinara iz Požege, Arilja i Ivanjice sinoć oko 19 časova blokiralo je hladnjaču u požeškom naselju Rupeljevo kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo cenom maline koja ta ali i pojedine druge hladnjače trenutno plaćaju.

-Prvenstveno je problem to što hladnjačari neće da podignu otkupnu cenu nego su je prikovali za 200 dinara što nikako nije zadovoljavajuće za nas, proizvođače. To je najveći problem. Mi smo spremni svaki dan da blokiramo ove hladnjače dok ne postignemo svoj cilj. Cilj nam je i ministarka je to rekla, neka socijalna cena od 300 dinara za kilogram. Mi ne tražimo ništa njihovo samo naše da se plati, rekao je Jovica Kovačević, predsednik skupštine udruženja „Vilamet”

On je dodao da ima par hladnjačara koji nude veću cenu ali da je problem to što ih veliki hladnjačari ne prate, a da je situacija obratna, kako kaže, cena bi već izašla na 280 do 300 dinara.

-Problem je u tim velikim što guše te poštene i realne. Zarađivali su na konto naroda, bogatili se. Sada je vreme da vrate, jer narod je uvek bio uz državu, a oni sada okreću leđa državi. Neka vrate koji dinara pad a svi živimo lepo, zaključio je Kovačević.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije kaže da je ovaj protest samo početak aktivnosti malinara i upozorenje hladnjačarima, te da predstoji radikalizacija protesta.

-Ovo je samo početak i upozorenje hladnjačarima po sat vremena iz razloga što je cena nejedinstvena. Imate tri hladnjače sa cenom od 240, ostale 130, 190. Ono što mi tražimo, nećemo se licitirati 200, 240. Cena koju traži Asocijacija malinara Srbije je tri evra. To je nešto da pokrije troškove. Malina je kod njih, novac je kod njih, mislim da ima lufta da se koriguje i za nas i za njih. Država im je dala sve. Dala im je kredite, moratorijume, dobili su sve od države mi sad tražimo od njih. Ako su oni dobili od države novac, pare, sve, sada nek oni nama daju cenu.Plan je do srede upozorenje blokada hladnjača po sat vremena, od srede se kreće u totalne blokade na nivou cele Srbije. Ne samo zapadna Srbija. Večeras imate blokade i u Surdulici i Brusu po sat vremena. Sledeće sedmice kreće cela Srbija, rekao je Radović.

Na mitingu je govor održao i Stojan Ocokoljić iz Ivanjice koji je pozvao okupljene da za sedam dana održe protestni skup u Beogradu ispred zgrade Vlade Srbije, ali njegovu ideju nije podržala većina okupljenih.

Izvor: GZS