banner-image

Ministarstvo poljoprivrede najavilo dalju modernizaciju sistema automatske protivgradne zaštite

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo je Svetskoj banci predlog projekta izrade dokumentacije automatskih protivgradnih sistema sa sistemom ranog javljanja za celokupnu teritoriju Srbije. Svetska banka treba da odobri dodatnih 8 miliona dolara za nabavku sistema, a projektno tehničkom dokumentacijom obuhvaćeni su i Bukulja i Užice.

Ova inicijativa nastavak je procesa automatizacije protivgradne zaštite na teritoriji Republike Srbije, koji je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede. Nakon završetka prvog pilot-projekta postavljanja automatskih protivgradnih sistema u radarskom centru Valjevo (99 stanica), završena je u celosti modernizacija RC Fruška Gora (118 stanica) i RC Bajša (141stanica).

Do ovog trenutka su delimično modernizovane RC Bukulja (44 od 104 stanica), kao i RC Samoš (83 od 130 stanica). U narednom periodu radiće se na modernizaciji i preostalih radarskih centara u Srbiji.

Realizuje se i linija odbrane od grada kojom će se naše obradive površine braniti iz Republike Srpske. Za ove sisteme ukupno je do sada obezbeđeno više od 20 miliona evra.

Značaj automatskih sistema protivgradne zaštite:

Napunjeni automastki lanseri garantuju 24 časovnu pripravnost za dejstvo. Komande za dejstvo se izdaju sinhronozivano za više protivgradnih stanica istovremeno

Osoblje RC putem video nadzora prati dejstvo i nišanjenje

Omogućava analizu rezultata dejstva praćanjem radarske slike. Poseban informacioni sistem automatski arhivira video snimak svakog dejstva svake stanice

U slučaju neispaljenja rakete na određenoj stanici, moguće je odmah dati komandu za dejstvo druge rakete u istom lanseru na stanici, tj. nema 10 minutnog zastoja kao ranije

U dosadašnjih 38 dana dejstva protivgradne zaštite utrošeno je ukupno 8.504 protivgradnih raketa.

Samo tokom jednog dana, 22. jula, ispaljeno je 1.313 raketa sa ciljem odbrane i zaštite useva, plastenika, voćnjaka, povrtnjaka, kao i vinograda od oštećenja izazvanih vremenskim nepogodama – gradom.

U protivgradnoj odbrani je učestvovalo 13 radarskih centara: Valjevo, Bukulja, Petrovac, Crni vrh, Užice, Bešnjaja, Sjenica, Kruševac, Niš, Kukavica, Samoš, Bajša i Fruška gora.