banner-image

Ministarka: Nemojte kriti zaražene svinje, država će nadoknaditi svaki kilogram

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković pozvala je danas domaćinstva da ne kriju da su im svinje zaražene afričkom kugom.

Apelovala je na građane da to prijave kako bi se izvršila eutanazija, koja je, prema njenim rečima, jedini način da se bolest suzbije, a država će gubitke nadoknaditi po tržišnoj ceni.

„Država će nadoknaditi po tržišnoj vrednosti svaki kilogram eutanazirane životinje, svinje„, rekla je Tanasković.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede u zaraženim gazdinstvima u Srbiji izvršena je eutanazija 17.888 svinja neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva. Međutim, te podatke treba uzeti sa rezervom budući da je, prema informacijama Agrosmarta, samo na jednoj farmi u Banatu uništeno oko 19.000 grla. Svinjska kuga širi se i po Sremu i ostalim delovima Vojvodine.

Struka već odavno apeluje na nadležne da se hitno uključe u rešavanje ovog ogromnog problema i ističe da izostaje adekvatna reakcija nadležnih, kontrola, zatvaranje ugroženih i zaraženih područja. Takođe, i kontrola vozila na ulazu i izlazu iz mesta, dezobarijere, dezinfekcioni punktovi, rute kretanja i slično. Ništa nije urađeno na sprečavanju zaraze sve do početka ove nedelje kada je nakon sastanka sa svinjarima u Ministarstvu poljoprivrede ministarka, kako kažu, naložila ozbiljnije mere.

Proizvođači i stručnjaci iz ove oblasti, prema informacijama Agrosmarta, izneli su predloge kako da se sačuvaju slobodne zone, a sa druge strane kako da se pomogne farmama koji se zateknu u zaraženim ili ugroženim zonama. Za slobodne zone predloženi su punktovi policije koja kontroliše vozila i vojske koja kontroliše i dezinfikuje teretna vozila i postavlja dezobarijera. Ministarka je naložila da se slobodne zone „okruže“ policijom i vojskom, jer je tako sa tim ministarstvima dogovoreno. Predloženo je i formiranje koridora za kretanje vozila za prevoz životinja ili ograničenje vremena u toku dana u kom se može prevoziti.

S. K.