banner-image

PKS: Nedopustive blokade kompanija koje otkupljuju malinu

Privredna komora Srbije (PKS) kao nedopustive ocenjuje blokade pogona nekih od najvećih otkupljivača i izvoznika malina širom Srbije od strane proizvođača koji nisu zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom.

Nakon hitnog sastanka sa predstavnicima najvećih otkupljivača malina koji je održan u PKS, upućena je molba svim nadležnim državnim organima, da u skladu sa zakonom, omoguće nesmetan rad kompanijama koje otkupljuju ovo voće, na isti način na koji su poslednjih meseci kontrolisali rad hladnjača.

Pojedini vlasnici kompanija istakli su i da su primali verbalne i fizičke pretnje od strane pojedinih nezadovoljnih proizvođača što će biti prijavljeno nadležnim policijskim i pravosudnim organima.

PKS naglašava da je dogovor proizvođača i otkupljivača jedini način da malina iz Srbije sačuva svoje mesto na sve zahtevnijem evropskom i svetskom tržištu.

PKS će uputiti molbu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sa kojim ima dugogodišnju i vrlo uspešnu saradnju, da se formira posebna radna grupa u kojoj bi bili  predstavnici ministarstava finansija, poljoprivrede i trgovine, kao i PKS, sa ciljem da se obezbedi što kvalitetnija proizvodnja i otkup maline u narednom periodu.

Kako bi se sprečile različite interpretacije podataka o tržištu maline, Komora će od avgusta 2023. godine na mesečnom nivou objavljivati sve relevantne činjenice o otkupnim cenama, proizvodnji i izvozu maline, kako u Srbiji tako i u Evropi i svetu, sa ciljem da svi proizvođači i otkupljivači imaju realnu sliku o tržištu maline.