banner-image

Poljoprivrednici iz Orašca dobili besplatne zaštitne ramove za traktore

Poljoprivrednicima iz Orašca kod Aranđelovca danas su dodeljeni besplatni zaštitni ramovi za traktore na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije, kao jedne od preventivnih mera za smanjenje broja stradanja usled prevrtanja traktora i pokušaja minimiziranja povreda vozača traktora.

Dodeli ramova prisustvovali su ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infastrukture Goran Vesić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović i Slaviša Lakićević, načelnik Uprave Saobraćajne policije.

Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju subvencionisane nabavke zaštitnog rama u 2023. godini iznosiće 125 miliona dinara, a novi poziv za ovu godinu biće raspisan za mesec dana.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je u okviru akcije dodele zaštitnh ramova razgovarala sa poljoprivrednicima iz Orašca i o problemima sa kojima se suočavaju i isplati subvencija, za koju su poljoprivrednici bili najviše zainteresovani.

„Ova godina je svakako bolja nego što su bile prethodne, pre svega ako pričamo o iznosu sredstava koji je opredeljen. Preko 100 milijardi dinara, tačnije 113 milijardi će biti ove godine isplaćeno direktno poljoprivrednicima, što je skoro pa duplirani iznos u odnosu na prethodne godine“, rekla je ministarka.

Tanasković je podsetila da je u ovom periodu prošle godine isplaćivana prethodna godina, a sada se isplaćuje tekuća godina.

”Ozbiljno smo pokrenuli i ubrzali stvari i u razgovoru sa poljoprivrednicima možete čuti koliko su oni zadovoljniji iznosima subvencija koje dobijaju“, istakla je resorna ministarka.

Tanasković je ukazala kako postoji nedovoljna informisanost kod jednog broja poljoprivrednika o mogućnostima finansiranja koja su im na raspolaganju i najavila da će u tom kraju organizovati još jedan radni sastanak na kome će poljoprivrednici moći da se detaljno upoznaju sa svim pogodnostima na koje imaju pravo.

Ministarka Tanasković je podsetila da je od 2017. godine do sada više od 2.700 traktora kupljeno preko subvencija koje država obezbeđuje.

Ministar Vesić je naveo da je ova akcija veoma važna jer se pokazuje da država vodi računa o poljoprivrednicima, ne samo kroz njihov osnovni posao i subvencije. već i kada je njihova bezbednost u pitanju.

Mi smo ove godine podelili oko 4.600 ramova, prijavilo se oko 6.000 poljoprivrednika i već za nekih mesec dana ćemo imati novi konkurs za remove koje ćemo dodeliti sledeće godine. Ovo je ujedno poziv onima koji nisu učestvovali do sada da se prijave. Ono što je važno je da uradimo sve što možemo zajedno da bismo povećali bezbednost na putevima, naročito u ruralnim sredinama koje koriste poljoprivredne mašine“, zaključio je Vesić.

Agencija za bezbednost saobraćaja realizuje Nacionalnu kampanju u cilju podizanja bezbednosti traktorista, rekao je direktor Branko Stamatović i dodao da će i u naredne dve godine biti realizovana podela ramova i ideja je da se kroz ovu subvenciju kupi više do 11.000 zaštitnih ramova.