banner-image

Ženama preduzetnicama bespovratno 600 miliona dinara

Ministarstvo privrede saopštilo je da je Vlada Republike Srbije usvojila danas Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini, sa ciljem jačanja ženskog preduzetništva, povećanja broja privrednih subjekata i daljeg podsticanja zapošljavanja.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji po ovlašćenju predsednice Vlade obavlja funkciju ministra privrede do izbora novog ministra, naveo je da je za podsticanje ženskog preduzetništva namenjeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava, kao i da program predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava iz budžeta i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Opredeljena sredstva za ove namene su sada šest puta veća nego ranije, naveo je Mali i objasnio da je prethodnim konkursom za program za žene i mlade bilo opredeljeno 100 miliona dinara, a da je sada samo za žensko preduzetništvo namenjeno 600 miliona dinara, dok iznos bespovratnih sredstava ide i do 50 odsto, što je najviši procenat po svim našim programima podrške preduzetništvu.

On je istakao da kroz ovaj program Vlada želi da pruži sistemsku podršku ženskom preduzetništvu, kako bi se dala podrška ženama za nastavak i razvoj njihovih biznisa, a time podstaklo i jačanje preduzetništva, malih i srednjih preduzeća, koja su kičma razvoja naše privrede.

Kroz ovaj Program biće podržane sve žene preduzetnice bez obzira na godinu osnivanja njihovih biznisa, a njima se omogućava da dođu do finansijskih sredstava za poslovanje pod povoljnim uslovima. Na taj način se dalje poboljšava položaj žena na tržištu rada, jača njihov preduzetnički duh i one se ekonomski osnažuju, naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo privrede treću godinu zaredom sprovodi poseban program podrške ženama preduzetnicama kroz koji se podstiče samozapošljavanje žena, u proizvodnim i u uslužnim delatnostima.

Ako se pogledaju prethodne godine, 2021. godine su odobrena 74 zahteva, 2022.– 64, dok se ove godine očekuje250 odobrenih zahteva. U 2023. godini, kroz ovaj program, odobravaće se veći iznos bespovratnih sredstava, nego u prethodne dve godine, što će biti još veći podsticaj ženama da pokrenu svoje poslovanje i što će uticati na dalje smanjenje njihove nezaposlenosti, naveo je on.

Mali je izrazio očekivanje da će javni poziv za podsticanje razvoja ženskog preduzetništva biti raspisan u narednih mesec dana, uputivši poziv preduzetnicama da se prijave na konkurs i dobiju sredstva za napredak i razvoj svog poslovanja.

Sredstva opredeljena programom namenjena su za finansijsku podršku novoosnovanim i postojećim preduzetnicama, kao i mikro i malim privrednim društvima, koja su registrovana u Agenciji za privredne registre, a čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena.

U privrednom društvu koje ime više osnivača, minimalni udeo koji mora biti u vlasništvu jedne ili više žena je 50 odsto i jedan od zakonskih zastupnika mora biti žena.

Kako se navodi u uredbi, sredstva opredeljena programom, namenjena su, između ostalog, za kupovinu mašina/opreme/alata, nove računarske opreme i softvera, vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda, repromaterijala i sirovina i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i pružanje usluga (novih ili polovnih, ne starijih od pet godina).

Sredstva iz programa su namenjena i za tekuće održavanje, adaptaciju poslovno i/ili proizvodnog prostora do iznosa od milion dinara od ukupnih sredstava za investiranje, za kupovinu poslovnog/proizvodnog prostora za privredne subjekte koji su registrovani u Agenciji za privrdene registre do 31. decembra 2020. godine i na dan 31. decembar 2022. godine zapošljavaju minimum pet zaposlenih (uključujući i samu preduzetnicu).

Sredstva mogu biti namenjena i za operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 25 odsto u strukturi ukupnog ulaganja za koja se potražuju sredstva Programa.

Privredni subjekti koji zadovolje uslove programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu od 40 odsto vrednosti ulaganja, odnosno do 50 odsto vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Preostali iznos investicionog ulaganja privrednih društava i preduzetnika finansiraće se iz kredita Fonda za razvoj prema propisanim uslovima.

U zavisnosti od propisanih uslova, može se odobriti minimalni ukupni iznos sredstava (kredit + bespovratna sredstva) od 400.000 dinara, dok je maksimalan moguć iznos sredstava 12 miliona dinara.

Javni poziv, uputstvo o načinu sprovođenja programa, konkursna dokumentacija kao i informacija o uslovima kredita kod Fonda za razvoj, biće objavljeni na internet sajtu Ministarstva privrede www.privreda.gov.rs, Fonda za razvoj www.fondzarazvoj.gov.rs i Portalu preduzetništva www.preduzetnistvo.gov.rs.