banner-image

Indija zabranila izvoz pirinča

Vlada u Nju Delhiju zabranila je izvoz pirinča, što može dovesti do porasta cena na svetskom tržištu, kaže za RTS Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije. To je signal koji je uzburkao celo tržište prehrambenih proizvoda, naveo je Stanić.

Indija je nedavno zabranila izvoz svog najvažnijeg izvoznog proizvoda – pirinča, pa će isporuke biti prepolovljene.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije objašnjava da se Indija za takvu meru odlučila jer su jake monsunske kiše smanjile rod, a država povećala cenu za tri odsto.

Takva odluka će, kaže, dovesti i do porasta cena na svetskom tržištu, jer Indija od izvoza pirinča zaradi skoro 10 milijardi dolara, a drugi izvoznik Tajland oko dve milijarde, što je gotovo pet puta manje.

„Pošto jedno drugo vuče, to se preliva, onda svakako utiče i na druge osnovne životne namirnice, zato što ako teže možete doći do pirinča onda povećavate neku drugu osnovnu životnu namirnicu“, kaže Stanić.

I to je, ukazuje, problem za zemlje kao što su Iran, Saudijska Arabija, koja je relativno bogata zemlja, ali i mnoge afričke zemlje.

Indija, inače, pokriva više od 40 odsto svetskog izvoza pirinča, a drugi izvoznici imaju male zalihe.

„Kada imate problem snabdevanja, tu već dolazi do značajnijeg skoka cene. Međutim, kada imate dobre zalihe koje mogu da potraju dok se situacija na tržištu ne stabilizuje, to je dobra stvar“, kaže Stanić.

Problem je, kaže, kada imate smanjene zaliha, jer onda cene rastu.

„Kada imate ograničenu ponudu određene osnovne životne namirnice, u ovom slučaju pirinča, onda se okrećete drugoj. Na primer, povećava se tražnja za pšenicom, kukuruzom i onda imate, upravo zbog te veće tražnje, porast cene. Dakle, ona po toj teoriji, a i praksi, svakako pomera tržište na gore. Međutim, treba, ipak, spomenuti da je to jedna zemlja, da se uvek može povećati uvoz iz neke druge, kao što su Tajland, Vijetnam, Amerika“, rekao je Stanić.

Međutim, tržište hrane je povezano, kaže Stanić i dodaje da, ukoliko se desi promena kod jedne namirnice, onda se to odražava i na druge.

Dakle, u tom smislu, ovo je signal koji je, možemo slobodno reći, uzburkao celo tržište prehrambenih proizvoda.

Pirinač je, inače, osnovna namirnica za više od tri milijarde ljudi.

Posle informacije da je Indija zabranila izvoz pirinča pojavili su se izveštaji i video-snimci panične kupovine i praznih polica u indijskim radnjama u Americi i Kanadi.

Izvor:RTS