banner-image

Mere nege u malinjacima nakon berbe važne za naredni rod

Na području Srbije, berba jednorodnih sorti maline je pri kraju. Zasadi se nalaze u fazi odumiranja dvogodišnjih izdanaka i rasta i razvoja mladih izdanaka. Malinjaci ulaze u fazu početak mirovanja.

Nakon završene berbe važno je nastaviti sa agrotehničkim i hemijskim merama kako bi se obezbedio rodni kapacitet za narednu godinu i produžio životni vek zasada, upozoravaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Nega zasada posle berbe podrazumeva:

  • rezidbu izdanaka, rodnih stabala koji su doneli rod ove godine
  • uklanjanje i uništavanje orezanih izdanaka
  • rezidbu i proređivanje letorasta koji su ostavljeni za narednu godinu
  • navodnjavanje
  • primena hemijskih mera zaštite sa ciljem suzbijanja štetnih organizama.

Dvogodišnji izdanci koji su doneli rod su u fazi sušenja, dok su mladi izdanci u porastu. Nakon završene berbe, potrebno je da se stari izdanci iseku do osnove, ali je preporuka da se ne iznose odmah iz malinjaka, kako bi u narednom periodu, ukoliko nastupi period sa visokim temperaturama, služili kao zasena mladim izdancima.

Optimalno je da se po  dužnom metru špalira odabere oko 10 zdravih, dobro formiranih izdanaka. Obolele i oštećene izdanke sa galama od malinine mušice galice ili prekomerno razgranate izdanke treba orezati do osnove i ukloniti, vodeći računa o ravnomernom sklopu izdanaka. Oni se privremeno vezuju u špalir, zbog bolje insolacije i aplikacije hemijskih sredstava.

Vizuelnim pregledom zasada sa sortama Vilamet, Miker i Tulamin su uočeni simptomi ljubičaste pegavosti izdanaka maline i smeđe pegavosti lista maline. Sa ciljem zaštite od ovih patogena, preporučuje se primena nekog od fungicida:

Preparat Aktivna materija Doza
Quadris top, Tetatar plus azoksistrobin+difenokonazol 0,75 l/ha
Akord WG tebukonazol 0,75 kg/ha

 

Takođe, pregledom listova uočeni su simptomi napada eriofidne grinje lista maline običnog paučinaraPoljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da, ukoliko se utvrdi prisustvo ovih štetočina,  izvrše tretman nekim od registrovanih akaricida:

Preparat Aktivna materija Doza
Abastate ME, Meker ME, Kraft 1,8 EW, Amon 020 EW abamektin 0,075-0,1%
Acramite 480 SC bifenazat 0,2-0,375 l/ha

 

Ukoliko se  pregledom malinjaka registruje prisustvo  biljnih vaši ili malinine mušice izdanka, preporučuje se primena nekog od insekticida:

Preparat Aktivna materija Doza
Karate zeon, Kozak lambda-cihalotrin 0,2-0,3 l/ha
Decis expert deltametrin 0,125 l/ha
Plures