banner-image

U Raškoj sprečen nelegalan transport prasadi

Na teritoriji opštine Raška danas je zahvaljujući brzoj reakciji saobraćajne policije i veterinarske inspekcije sprečen pokušaj nelegalnog transporta 19 prasadi nepoznatog zdravstvenog statusa i porekla, koja su odmah oduzeta i eutanazirana u cilju sprečavanja širenja afričke kuge svinja (AKS).

Saobraćajna policija je na magistralnom putu Raška – naselje Vlasovo zaustavila privatno vozilo koje je prevozilo prasad koja su navodno kupljena u Aleksandrovcu. U vozilu su prevožena prasad bez ušnih markica i bez zakonom propisane dokumentacije za životinje u prometu.

O svemu je odmah obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Raškoj, a protiv odgovornog lica – vozača će biti podneta krivična prijava.

Podsećamo da je nedavno zajedničkom akcijom Republičke veterinarske inspekcije, saobraćajne policije i Tužilaštva sprečen transport potencijalno zaraženih svinja na teritoriji grada Čačka.

Član 270 Krivičnog zakonika predviđa novčanu kaznu ili zatvor do dve godine za one koji ne postupaju po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mere za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti životinja.