banner-image

Od sutra počinju kontrole gazdinstava prijavljenih za subvencije

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković najavila je danas da kontrola poljoprivrednih gazdinstava, koja su se prijavila za subvencije kroz eAgrar, počinje sutra.

Tanasković je u izjavi za agenciju Tanjug objasnila da sutra počinju teritorijalne kontrole kako bi se videlo šta su ljudi prijavili kroz eAgrar, a šta je snimak pokazao, dodavši da su podaci koji su do sada stigli pokazali da je bilo mnogo više zloupotreba nego što se očekivalo.

Ona je ukazala na to da nisu retki slučajevi da je prijavljena parcela na kojoj se obrađuje neka kultura, na primer pšenica ili kukuruz, a da je na snimku na toj parceli šuma ili objekat koji je nelegalno izgrađen, jer je to poljoprivredno zemljište.

Prema njenim rečima, država je sada po prvi put u mogućnosti da proveri podatke koje je pojedinac dao kada se registrovao u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG).

Ministarka je naglasila da se za poljoprivredu izdvaja veliki iznos sredstava u budžetu i da zato mora do postoji kontrola, kako bi se taj novac koristio adekvatno.

Tanasković je rekla da će svako ko je podneo lažnu prijavu biti zakonski procesuiran jer je svaki upis u eAgrar bio pod materijalnom i krivičnom odgovornošću nosioca gazdinstva.

Ona je, takođe, rekla da je u Srbiji, zaključno sa današnjim danom eutanazirano 26.000 svinja zaraženih afričkom kugom, što je jedan odsto našeg stočnog fonda, a da je država do sada isplatila 287 miliona dinara vlasnicima ovih životinja.

Ministarka je navela podatak od juče koji pokazuje da je afrička kuga ušla u 1.600 gazdinstava u 43 jedinice lokalne samouprave i 14 okruga, poručivši da će svim vlasnici zaraženih svinja biti nadoknađeno po tržišnoj vrednosti po kilogramu, na dan eutanazije.

Tanasković je ponovo apelovala na sve poljoprivrednike i stočare koji se bave svinjarstvom da ne kriju da se bolest pojavila kod njih na gazdinstvu i da ne pokušavaju nelegalni transport iz zaraženih u nezaražene lokacije.

Vojska i policija su na terenu. Tužilaštvo takođe. Međutim, i dalje ima neodgovornog ponašanja, a i afrička kuga svinja može da se zaustavi samo ako svi poštujemo pravila, istakla je ona.