banner-image

Mladima dodeljeno još 185 kuća na selu

Krkobabić je tom prilikom izneo podatak da je do danas potpisano ukupno 2.100 ugovora o dodeli seoskih kuća.

Prema njegovim rečima, danas je najviše kuća dodeljeno u Somboru – 13, zatim u Pirotu, Merošini, Vladičinom Hanu, a u centralnoj Srbiji prednjači Jagodina, pri čemu najveća dodeljena kuća ima nešto manja od 300 kvadrata.

Ministar je ukazao na to da je prosek lica koja su potpisala ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće manji od 30 godina, i dodao da je interesovanje veliko za sve delove Srbije.

To je nešto što budi optimizam, to su mladi ljudi, odlučni, hrabri. Osnovni motiv  je osamostaljivanje, želja da se bude svoj na svome i da se odlučuje o svojoj sudbini, istakao je Krkobabić.

Na pitanje dokle se stiglo sa inicijativom za socijalnu garantovanu penziju, ministar je rekao da je inicijativa u fazi izrade i dodao da će biti uvrštena u novu strategiju resornog ministarstva.

Puno je ljudi koji imaju 14 godina i oko 11 meseci i 29 dana radnog staža i oni ne mogu da odu u penziju jer je minimalni uslov za penziju 15 godina. Ova inicijativa je jedan institut nove socijalne politike, ne samo naše, to se bazira na konceptu istinske socijalne politike Evrope i savremenog sveta, objasnio je Krkobabić.

Prema njegovoj oceni, inicijativa za socijalno garantovanu penziju je osnov u borbi protiv siromaštva.

Ako čovek nema penziju, ne može da je dobije, ima više od 65 godina i nema druge prihode, on je u zoni siromaštva. Svi moramo dobro da se upitamo šta smo u stanju da uradimo da pomognemo ljudima koji su u zoni siromaštva, to nam je civilizacijski zadatak, to je merilo civilizacijskog uzleta, ukazao je on.

Pomoćnik predsednika opštine Rekovac Vladimir Stepanović ocenio je da je program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća značajan za obnovu sela i za podršku mladim ljudima koji žele da ostanu na selu, da tamo formiraju svoje porodice i da planiraju svoj život u budućnosti.

Zamenik predsednika opštine Kanjiža Nebojša Rakić je rekao da je, kada je u pitanju njegova opština, danas potpisano 12 ugovora, kao i da je od početka dodele bespovratnih sredstava postpisano 50 ugovora.

Jedan od dobitnika bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće Nikola Miušković je naveo da će novi dom njegovoj porodici promeniti život.

Imaćemo naš krov nad glavom. Kada imate svoju kuću osećate se prijatnije nego kada ste kod nekoga drugog. Ja nisam imao dilemu, nisam pomislio na grad i odlučili smo se za selo jer tamo imate sopstveni mir, istakao je Miušković.