banner-image

Domaće i uvozno voće i povrće pod strogom kontrolom inspekcije

U toku su analize breskvi vraćenih iz Hrvatske zbog prisustva pesticida hloropirifosa.

Preparati s tom supstancom zabranjeni su u Evropskoj uniji i kod nas od kraja 2022, ali se i dalje koriste. Najčešće iz zaliha, ali i sa crnog tržišta. Međutim, nedozvoljene supstance države mogu da uvezu u uslovima nepredvidivih opasnosti koje nije moguće suzbiti registrovanim preparatima, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Država jeste dozvolila interventan uvoz hloropirifosa, ali samo za zaštitu šećerne repe. Ako se ustanovi da je insekticid završio i u proizvodnji drugih kultura, biće pokrenuta krivična odgovornost. Dodaju, građani nemaju razloga za bojazan. I domaće i uvozno voće i povrće pod redovnom su kontrolom.

-Kada govorimo o proizvođačima, kontrolu sprovodi fitosanitarna inspekcija, a uzorke u supermarketima uzima poljoprivredna inspekcija, kaže Nebojša Milosavljević, direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Milosavljević napominje da je u planu zapošljavanje novih inspektora kako bi se pojačala fleksibilnost i mogućnost da se odgovori na sve zahteve.

Trenutno ih je na terenu 134, a bezbednost hrane kontroliše se i digitalno, analizom rizika. Sa članicama Evropske unije delimo informacije o rizičnim pošiljkama.

-Više niko neće da jede neke male breskve, male šljive. Da bi to sve bilo idealno i lepo i da bude dosta, to sve mora da se štiti – od konzervanasa, preko pesticida i tako smo došli u situaciju da je pre 15 godina počela malo da se gubi kontrola i da se uvode vrlo strogi propisi. Izbačeni su mnogi pesticidi i stavljeni van upotrebe, kaže Stevan Blagojević, direktor Instituta za fizičku hemiju.

Hloropirifos je zabranjen, jer je toksičan i utiče na gene.

-Kada se neke aktivne materije povuku iz prometa i zabrane u nekim zemljama, one još uvek postoje u zalihama koje trebaju da se potroše i to proizvođači koriste, tako da nekada ne ispoštuju dozu, ne ispoštuju koncentraciju, ne ispoštuju optimalan rok primene i kada se urade analize iz njihovih voćnjaka dođe do ovakvih situacija“, kaže Darko Jevremović, direktor instituta za voćarstvo iz Čačka.

U protekloj godini sa naše granice, zbog neispravnosti, vraćeno je 40 pošiljki hrane.

Izvor:RTS