banner-image

Kilogram čvaraka kao dva kilograma čistog mesa

Kilogram čvaraka prodaje se od 1.300 do 1.500 dinara koliko su koštali i tokom zime i u vreme svinjokolja.

I sada, premda je letnja žega, potražnja za čvarcima ne jenjava, mada tokom leta treba jesti lakšu hranu. Pošto čvarke jedemo bez obzira na to koje je godišnje doba, mesari nemaju razloga da cenu najtraženije svinjske prerađevine spuste.

Dok je namirnica tražena, imaće i dobru cenu, kažu, mada se za kilogram čvaraka može kupiti dva kilograma čistog mesa – od buta.

Od jednog tovljenika od stotinu kilograma može se dobiti svega dva do tri kilograma čvaraka pa je i to razlog zašto su čvarci skupi  -kazao je za „Dnevnik” direktor klanice na poljoprivrednom imanju „Kamendin” u Sirigu Željko Kojin. – Osim toga što jedna svinja daje malo čvaraka, ima i drugih razloga zašto su čvarci skupi. Sada ih jedu i oni koji ih ranije nisu kupovali. Verovato iz pomodarstva, jer su čvarci sve do pre nekoliko godina bili sirotinjska hrana.

Sada je to, naglašava Kojin, delikates namirnica, pa pošto je tražena, mesari su čvarcima podigli cenu. Ali klaničari koji tove svoje svinje i prodaju ih u mesarama, i pri tome se ne bave uvozom, ne mogu puno zaraditi, rekao je Kojin.

Koliko su domaće potrebe za čvarcima mesari ne mogu da procene, ali direktor Kojin naglašava, da koliko god stave u promet, najbrže se prodaju.

Statistika nije još izračunala koliko pojedemo čvaraka po glavi stanovnika, ali je u 2022. godini izbrojala da imamo svega 2,7 miliona svinja. Taj broj svinja ove godine je još smanjen, jer iz godine u godinu imamo sve manje svinja, a i afrička kuga uzima veliki danak, pa domaći stočni fond ne može da zadovolji potrebe za ovom namirnicom.

Da li će čvaraka biti u narednom periodu u prometu od domaćih svinja zbog zarazne bolesti afričke kuge svinja i koliko, mesari se ne upuštaju u analizu. Ali oni koji se bave isključivo prodajom čvaraka kažu da masnoću uvoze i da nestašice ne bi trebalo biti, pošto su zemlje odakle kupuju masnoću već imale obolele svinje od afričke kuge.

Izvor: Dnevnik