banner-image

Miholjski susreti sela: Umešena proja prečnika jedan i po metar

Miholjski susreti sela, manifestacija koju je utemeljio ministar za brigu o selu Milan Krkobabić zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem i koja se održava treću godinu, održani su proteklog vikenda u Žagubici.

Proteklog vikenda bogat celodnevni program u selu Medveđica, najmanjem naseljenom mestu Žagubičke opštine, počeo je izborom „najproje“ i „najsira“. Komisija na čelu sa Radovanom Subinom, vitezom kulinarstva i međunarodnim sudijom za ocenjivanje jela, pića i kolača, vrednovala je kvalitet i za najbolju proju, od izloženih 15, nagradila je Stanu Zarić.
Proju sa najvećim prečnikom od 146 centimetra umesila je Zorica Milosavljević, dok je najveće parče sira 42 x 43 centimetra pripremilo Udruženje žena „Homoljke“ iz Žagubice.
Odmah nakon ocenjivanja posetioci su bili u prilici da degustiraju ove specijalitete i uvere se u njihov ukus, miris i slast, saopšteno je iz Ministarstva za brigu o selu.
Tik pored gastronomskih đakonija odvijali su se megdani u narodnom višeboju koji iziskuje naročitu snagu i izdržljivost – bacanje kamena s ramena, nadvlačenje na brvnu, penjanje uz konpac, nadvlačenje konopca i trčanje u džaku.
U zaboravljenoj staroj, a sada oživljenoj disciplini – guranje zaprežnih kola pobedio je Zoran Grujić, a izabran je i najbrži vodonoša, zatim najveštiji momak u guranju bureta i guranju točka.
U oštroj konkurenciji po sunčanom danu birao se i najuređeniji i najmaštovitiji štand, a najveći aplauz tog dana čuo se na dodeli nagrade za najduži poljubac koja je otišla je u ruke Tatjane i Siniše Vukovića.
Kulturno – umetnički program, vlaške i srpske igre predstavili su svi ansambli opštine Žagubica, a u blizini pozornice, svoje suvenire, nošnju, sirupe, med, pekmeze i još mnogo drugih đakonija nudili su na štandovima brojni izlagači.
Manifestacija je završena veličanstvenim kolom svih učesnika i gostiju – više od hiljadu ljudi spontano se uhvatilo za ruke zaigravši na livadi, u okruženju stoletnih šuma.
Prošle nedelje Miholjske susrete priredio je i Gadžin Han u dva svoja sela – Gornjem i Donjem Dušniku. Tu su seljani odmeravali snage u gađanju lukom i strelom, obaranju s debla, penjanju uz stablo, a jedna od zanimljivih disciplina bila je gađanje sekirom u metu.
Prethodnih dana avgusta Miholjski susreti organizovani su i u selima Žitišta, Kikinde, Vrnjačke banje, Trgovišta i Majdanpeka a za naredni vikend organizatori manifestacije, koju sredstvima Ministarstva za brigu o selu ove godine priređuje 95 opština i gradova Srbije, najavili su bogat program u Subotici, Kovačici, Boljevcu, Kikindi, Merošini, Kuli i Kruševcu.
Sudeći po prethodnim i ovaj vikend biće uzbudljiv i šaren, uz tradicionalne ukuse i note, za mnoge pobednički a za ostale svakako vredan pamćenja.